Világok találkozása

Tegnap a kerti rétgomba Agrocybe dura volt a legcsinosabb gomba, amit találtam, de őt sem hoztam haza, ahogy a társait sem. Sajnos hiába rokona a déli tőkegombának Agrocybe cylindracea, gasztronómiai szempontból értéktelen. Korhadékbontóként viszont segíti a szerves anyagok körforgását. Ráadásnak gyakori, ártalmatlan, gyerekeknek ideális bemutató gomba, hogy a bolti csiperke után egy másik kalapos gombát is megismerhessenek. A füves élőhelyeket kedveli.
Ha szerencsések vagyunk, akár a déli tőkegombára is rálelhetünk a városi parkok korhadó fáin, mert tapasztalatom szerint terjedőben van. Túratársam megmutatta az egy hete még viruló, hatalmas csoportját, ami mostanra majdnem teljesen lebomlott. Talán az újabb esők ismét ráveszik a termőtest növesztésre, vagy egy új helyen fog előjönni.
Keddtől csapadékosra fordul az idő, ami a melegebb hőmérséklettel együtt igazán csábító és kedvező lesz a gombáknak. A mostani hétvégén se csiperkét, se tinórut nem találtam. Egyetlen egy, autóval kilapított nyárfa-érdestinóru
Leccinum duriusculum maradványa jelezte számomra, hogy valami már van, de a helyzet még nem az igazi. Valami még kell a gombáknak.
Május 27-én ismét elindulok átnézni a közeli élőhelyeket. Lehet csatlakozni hozzám.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése