Tiszafa, gyógyszer, műanyag

Mi köti össze a képen látható himalájai tiszafát Taxus wallichiana , a rák elleni gyógyszert, és a poliuretánt? Egy gomba, a Pestalotiopsis microspora. Néhány hete bukkant fel a hazai médiában is a "szupergombának" titulált faj. Természetesen a sajtó túlzásba esett, mert a gomba nem csinál mást mint szénforrásként hasznosítja a poliuretánt, aminek legismertebb alakja a hőszigetelő purhab. Igaz a gomba jobb szeret növényeken élősködni, vagy beköltözni a tiszafába és endofita gombaként támogatni gazdanövényét, például a taxol nevű, mérgező vegyülettel, amit ő állít elő.
Szorgalmas egyetemi kutatók fedezték fel, hogy poliuretán diétára fogható.
Sokan kutatják az őserdei élővilágot, hiszen a trópusi erdőkben rendkívüli a fajgazdagság. Jól teszik a nyugati kutatók, ha sietnek, mert a fejlődő országok ugyanazt csinálják mint régebben az európaiak, saját gazdasági fejlődésük alapjait a természetes növénytakaró kitermelésével alapozzák meg. Csak ők azt nem tudják, vagy majd megtanulják saját kárukon, hogy az őserdei talaj túlságosan hamar kimerül. Nem lennék a helyükben. Esztelenség tátott szájjal csodálni a dél-amerikai országok gazdasági szárnyalását, mert a fejlődésük pont oda tart mint Európáé vagy Amerikáé. Ugyanúgy szószban lesznek a nyersanyagok felélése után, csak ők már senkit sem szervezhetnek maguk alá. Nincs több "szűz" terület. Jó lenne tudomásul venni, hogy egész csodás, színes-szagos civilizációnk és jólétünk a természetnek és egymás kizsákmányolásának köszönhető.
Az ipar és a termelés eleve rosszul látott neki a termékek gyártásának, mert elsőként a természet anyagkörforgását kellett volna tanulmányozni és lemásolni. Akkor nem lenne gond a bődületes mennyiségű műanyag és nem kellene a fogyatkozó esőerdőkben kutatni "bérmunkások" után, akik majd eltakarítják a hulladékunkat.
Van egy bizarr elgondolásom, hogy a természet magától is fel fogja fedezni gigászi szemétlerakóinkat és előbb-utóbb megjelenik az igazi "szupergomba" vagy "szuperbaktérium". Aztán csak nézhetünk, hogy mi a csuda történik.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése