Kék termésű, tüskés csodabokor

A hamvas szeder Rubus caesius virágát és terméseit tavaly augusztusban fotóztam le. Az egyik kedvenc vadontermő gyümölcsöm. Túráim során gyakran szedem és eszem. Az ujjbegyeimet mindig megfesti a leve. Egyedül a tüskéire kell odafigyelnem, mert könnyen fennakadok a hajlékony ágain. Ez semmiség, mert az egészség jóval fontosabb pár szedertüske karcolásnál.
A dűlőutak és faültetvények szegélynövénye látszólag igénytelen és haszontalan, de az egyik legrégebb óta használt gyógynövényünk. Érdemes "bajlódni" az apró termésével, ha nincs kertünk, amibe ültethetnénk nemesített, tüskementes szedret. A sok kicsi sokra megy elvet figyelembe véve készíthetünk belőle gyümölcslét, lekvárt, zselét, tehetjük süteménybe, desszertbe, és persze kiváló nyersen fogyasztva is.
A hamvas szeder leveléből gyógyteát főzhetünk, amivel a hasmenés tüneteit enyhíthetjük. Nátha esetén izzasztó hatású, és méregteleníti a szervezetünket.
Az Alföldön az erdei málnával Rubus idaeus nem találkoztam, de a szeder rendkívül gyakori, még a kertemben is felbukkant. Most kezdett el virágozni.
Ne feledjük, fűben, fában, gombában orvosságra lelhetünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése