Gombavilág különcei 5.

A hópenész Sclerotinia borealis Oroszország és Finnország búzatermesztésre alkalmas részein gyakori kórokozó. Megtalálható Norvégiában, Alaszkában is, a helyi fűféléken élősködik.
A hópenész terülj-terülj asztalkámnak vélheti az őszi búza tábláit.
A monokultúrák az élősködők édenkertjei. Az ember alaposan kitolt magával, amikor a nagyobb terméshozam érdekében egy-egy faj termesztésre állt rá, mert ezzel szinte asztalához invitálta a növényi kórokozókat is. A vegyszeres védekezés csak ideig-óráig működik, mert a kórokozók alkalmazkodnak, és előbb-utóbb győznek. Gyakorlatilag kiirthatatlanok. Különösen a több gazdás paraziták ellen lehetetlenség a sikeres védekezés. A hópenész ellen az egész északi féltekét le kéne permetezni, ami lehetetlen vállalkozás lenne.
Az "olcsó" kőolaj, a bőségesen(?) elérhető energiahordozó alaposan megszédítette az emberiséget, de ez is csak olyan buli, mint az Ausztráliába betelepített nyulak története. Hamarosan bekövetkezik egy energiaválság, ami a mezőgazdaságunkat is érzékenyen fogja érinteni. Sokan bele se gondolnak, hogy mennyire törékeny a civilizációnk. Pedig tanulnunk kéne a régi hibákból, egykori civilizációk tündökléséből és bukásából. A módszereink változnak, de mi magunk, sajnos nem. Ezen változtatnunk kéne! Különben a gyermekeinkre a "földi poklot" hagyjuk örökül. Nem lesznek túl boldogok a kifosztott életterekben.
Sajnos az emberi agynak van egy előnytelen tulajdonsága, kizárólag jelen időben képes gondolkozni. A tudatunk képtelen elhinni, hogy durva fordulatot vehet az életünk. Pedig a figyelmeztető jelek egyre többen vannak. Az emberi ész minden bizonnyal csak egy mítosz, és pont olyanok vagyunk, mint az ausztráliai nyulak, vagy a populáció túlfutáson időről-időre áteső lemmingek. Sebaj! Az emberiségnek is szüksége van a gének variálódását elősegíti összeomlásokra. A túlélők jobb géneket örökíthetnek tovább. Könnyen lehet, hogy ez egy természeti törvényszerűség. Akkor nem is kell ellene hadakoznom.
A hópenész vígan van északon, mert hidegtűrő és még -7Celsius fokon is képes növekedni. Sőt az optimális fejlődési hőmérséklete -2Celsius fok. Esetleg a klímaváltozás tolhat ki vele, a nedves kontinentális klíma észak felé terjedésével elmúlnak a hosszú, havas időszakok, amik kedvezőek számára.
A melegedéssel egyre biztonságosabb lesz a búzatermesztés Oroszországban.
Egyelőre nem fenyegeti kihalás a hópenészt, és nagy valószínűséggel nem is fog kipusztulni, mert rendkívül életrevaló gombafaj, és számos túlélési trükköt ismer. A tömlősgombák közé tartozva életciklusának része a tápanyag raktározó micélium növesztése. A szkleróciuma több évig életképes marad a talajban rejtőzve. Ha kedvező idő jön, akkor a hópenész életre kel és folytatja tovább az életciklusát. Csúnyán el tudja intézni az őszi búzát. Gyakorlatilag az enzimjeivel "megemészti", felfalja, és a fiatal búzanövények kifehéredett, elszáradt maradványai foltszerűen borítják el a búzatáblát.
Nem is tudom kellően ragozni, hogy mennyire fájó lesz, ha a mezőgazdaság padlóra kerül. Sokan a szolgáltatási ágakban hisznek, civilizációnk egy csúcsára állított piramis, ahol a termelői réteg alul van, mert már olyan kevesen vannak a gazdálkodók. A gépeink csak addig működnek, amíg van kőolaj, földgáz, egyéb fosszilis energiahordozók és atomenergia. A megújuló energiaforrások jelenleg képtelenek lennének kiszolgálni az emberiség észvesztő mértékű energiaigényét. Mindig elképedek az éjszakai műholdfelvételek láttán, hogy mennyire kivilágítottuk a városainkat! Micsoda tékozlása az energiának. Majd meglátjátok, hogy mi (nem) lesz itt, ha már nincs elég energia, és vissza kell állni egy csekélyebb igényű, lassabb életmódra. Egyet mondhatok, hogy az átállás nagyon fájdalmas lesz a többségnek. Olyan élmény lesz, mint az orosz gazdának tavasszal, amikor a hótakaró elolvadása után meglátja a hópenésztől haldokló búzatábláját.

Kiegészítés: Tudom, hogy állandó kárálásom idegesítő lehet, de jó lenne az eszekbe vésni, hogy benne vagyunk nyakig egy élettér-válságban! A pénz, az semmi, történelmünk során sokféle pénz volt, bármikor újat lehet kitalálni. A tiszta levegő, az édesvíz, és a termőtalaj örök értékek, mert nélkülözhetetlenek az életünkhöz!

Megjegyzés: A képet innen vettem. A szkleróciumokból kifejlődött termőtestek láthatók rajta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése