Fehér, majd fekete

A fekete bodza Sambucus nigra közismert és gyakori növényünk. Ha napos az idő, akkor mindenfelé érezni lehet virágainak illatát. Most virágzik. Gyerekkoromban nagyanyám mindig készített bodzaitalt, ami a leggyakoribb felhasználási módja fehér virágainak. A virágok megszárítva télen is jók, mert gyógytea készíthető belőlük, amivel megfázás esetén gyógyíthatjuk magunkat. Az illatos virágokból ősz elejére feketés-lilás bogyók lesznek. Ezeket teljes érésben érdemes leszedni, amikor szép, fényes feketék. Lekvárjának enyhe hashajtó hatása van. Nagyon jó korunk egyik népbetegsége, a székrekedés ellen. Egyébként ennek oka, hogy gyakran túl keveset iszunk és nem fogyasztunk elegendő rostot, valamint az állandó stresszel hátráltatjuk az emésztésünket, hiszen harci helyzetet érezve az emésztőrendszerünk engedi, hogy a vér fontosabb részeinkben dúsuljon fel, ő a harci helyzet elmúltáig türelmesen vár. Azonban az állandósult stressz miatt túl sokáig vár! Ezért alakul ki a székrekedés. Relaxációs technikák is csodákra képesek, például egy hosszú séta a természetben.
A fekete bodza zöld részei és magja glikozid tartalma miatt mérgező. Bodzaital készítés előtt szedjük le a virágok zöld kocsányait. A lekvár főzésekor a melegítés hatására lebomlanak a méreganyagai. Nyersen ne együk a bogyóit! A madarak egészben nyelik le a bogyókat és a mag egészben szalad át rajtuk. Egyébként segítik a bodza terjedését. A madarak miatt van egyre több bodzacsemete a kertemben, amiket muszáj tövestül kiirtanom. Három nagyobb bodzabokrom van. Szeretem a fekete bodzát, de érvényes rá a mondás, jóból is megárt a sok. Egyébként számos kerti fajtája van, az üzemi termesztésben a leggyakoribb a "Haschberg". Lehet kapni rózsaszín virágú, bordó levelű díszváltozatát is.
Leginkább bodzából készült a hatlyukú furulya.
A hétvégére ismét szép idő lesz. Menjetek a természetbe, gyűjtsetek bodzát, és az elhalt bodzaágakon növő júdásfülgombát Auricularia auricula-judae. Élvezzétek a természet ajándékait, és a földből áradó életerőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése