Mire számítok?

Tegnap 15-20mm eső esett, így a Viharsarokban ideális gombanövesztő helyzet alakult ki. Ugyan múlt vasárnap még csak néhány korhadékbontó fajt figyelhettem meg, és egy kilapított nyárfa-érdestinóru felett kesereghettem, de a mostani hétvégén egészen más lesz a helyzet.
Kedd délután egy kerti rétgomba nőtt ki a kertemben, ami jól jelzi, hogy mennyire tetszik a gombáknak a májusi időjárás. Tehát számítok rá, hogy pár napon belül megjelennek a csiperkék, a mezei szegfűgomba, és újabb termőtesteket növeszt a nyárfa-érdestinóru
Leccinum duriusculum.
A fotómon látható fiatal érdestinórukat pár éve örökítettem meg egy felhős, augusztusi napon az egyik Békéscsaba melletti nyárfatelepítésben. A nyárfa-érdestinóru nevében is benne van, hogy kizárólag a nyárfával társul, annak gombapartnere. Könnyen felismerhető gomba, egyrészt a nyárfa, másrészt a pikkelykékkel díszített tönkje miatt. A csöves termőrétege, ami fiatalon fehéres krémszínű, idősen szürkés, egyértelműen mutatja, hogy tinóru. Kalapja barna, szürkésbarna színű. Húsa a kalapban gyorsan puhul, a tönkben kemény marad. A tönk alja kékes-zöldes, ez természetes nála, nem kell furcsállni. A fehér húsa, a többi érdestinóruhoz hasonlóan, színeződik. Sérülésre előbb rózsaszínű, majd szürkésfekete lesz. A színváltozás ártalmatlan jelenség, nem befolyásolja a gomba gasztronómiai értékét. A nyárfa-érdestinóru enyhe ízű, jó étkezési gomba. Ráadásnak a kezdők is könnyedén felismerhetik az ismertetőjegyei alapján.
A könnyű azonosítása ellenére őt és a többi gombánkat is mutassuk meg szakellenőrnek! Sose szedjük vegyesen a biztosan felismert tinórut és az ismeretlen lemezes gombákat. A tinóruk közt csak gyomorrontást okozó fajok vannak, de a lemezesek közt ott van a gyilkos galóca. Legyünk körültekintők, hallgassunk a szakellenőrre, mert még egy szimpla gombamérgezés is eredményezhet tartós gombaundort, ami figyelembe véve a gombák gasztronómiai értékét, igazi sorscsapás lenne. Bármennyire hihetetlen, de sose ment a hasam gombától. Egyszerűen tanultam a profitól, és minden érzékszervemet használom gombászat során. A türelem és a figyelem az örömteli gombászat két jó barátja. Ne féljünk a gombáktól, inkább segítőink ők mint ellenségeink.
Miután megfogadtátok jó tanácsaimat, menjetek gombászni! Lehet hozzám is csatlakozni, szívesen megmutatom a kedvenceimet.

4 megjegyzés:

  1. tavaszi tergomba, a tegnap kislanyommal vasarolni indultunk es a Cora nyirt gyepen rengeteg, ugy gondolom tavaszi retgombat lathattunk. a legjobb kep amit talaltam hogy hasonlitson is arra amit lattunk ez lenne: http://www.wildaboutbritain.co.uk/pictures/showphoto.php/photo/59218
    sargas kalap, oregsegtol mar repedezo, sima borszeru, lemezei fustos barnak, suruk, tonkje ureges , sargas, torekeny. husa ugyszinten torekeny, sargas, vekony. ami viszont szagat illeti egeszen kellemes gombaszagu volt. tudtommal a tavaszi retgomba lisztszagu kellene legyen. tevesen azonositottam volna?

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    http://gombaklub.blogspot.com/2012/05/vilagok-talalkozasa.html
    Kattints rá a képre és felugrik eredeti méretben. A tenyeremen egy kerti rétgomba van. A tavaszi "hasonmása". Mostanában itt ez a faj nagyon gyakori, még a kertemben is előjött. :-) Ehető, de nem igazán ízletes, mert időnként kesernyés lehet. Neki fűszeresebb illata van. Jópofa gombácskák a rétgombák, étkezési értékük ellenére kedvelem a nemzetségüket.
    Üdv,
    Andrea

    VálaszTörlés
  3. szia,
    valo igaz a ketto "egy es ugyanaz" a gomba, allitolag a szag az ami el kene oket kulonitse.
    viszont ujra kerdem: se nem fuszeres se nem liszt szagu nem volt, hanem teljesen kellemes gombaszagu.
    megtortenhet hogy mast lett volna?
    udv
    szabolcs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Az Agrocybe nemzetségbe kb. 100 faj tartozik, és világszerte elterjedtek. Könnyen lehet, hogy a tavaszi és kerti után egy harmadikkal találkoztál.
      Üdv,
      Andrea

      Törlés