Gombákkal a világ körül 9.

A fehér kosárgomba Ileodictyon cibarium a piros kosárgomba Clathrus ruber közeli rokona. Mindketten a szömörcsögfélék Phallaceae családjába tartoznak. Ezek a gombák a rendkívül erős és kellemetlen szagukról, valamint változatos megjelenésű termőtesteikről nevezetesek.
A fehér kosárgomba fiatal termőteste zárt, pöfetegre emlékeztető. Ha azonban kettévágjuk, egyből feltűnik, hogy egy boszorkánytojásra találtunk.
A termőtest érése során a spóratartó rész felrepeszti a burkot és napvilágra kerülnek a bűzös nyálkában rejtőző spórák. A dögszagú anyag vonzza a legyeket, amik tisztára nyalják a gömbrácsot. Ez feladatát betöltve gyakran leválik a termőtest alapjáról és szabadon gurul ide-oda, ahová a szél sodorja. Meglepő, hogy a gomba spóratartó "kosárkája" mennyire hasonlít a híres fullerén szénmolekulára.
A fehér kosárgomba a déli félteke trópusi, szubtrópusi erdeiben él, de parkokban, kertekben is felbukkanhat magányosan vagy csoportosan. Gyakori Új-Zélandon, Ausztráliában, Chilében. A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése