Helyzetjelentés

Az áprilisi melegebb időjárás megtette hatását. A tegnap bemutatott óriás pöfeteg szintén a júniust idéző meleg miatt bújt elő. A gombák szeretik a meleget, de még jobban a vizet. A csapadéktérkép megmutatja, hogy hol mennyi eső esett két hét alatt. Helyi zivatarok is befolyásolhatják a gombák termőtestképzését. Előfordulhat, hogy egy nagyobb tájegységen belül csak egyetlen nedvesebb részt találunk, és ott bukkanunk rá a kedvenceinkre. Esőzések után idő kell a gyökérkapcsolt gombáknak, hogy beindítsák a termőtest növesztésüket. A korhadékbontó fajoknak könnyebb, gyakori, hogy egy-egy zivatar után már másnap előpattannak a "semmiből" a tintagombák. A fákat korhasztó gombák jobban tűrik a szárazabb periódusokat, mivel életüket a táptalajuk, pl.: fatuskó, nedvességtartalma határozza meg. Az ország szárazabb részein is megjelent a sárga gévagomba Laetiporus sulphureus, ami fiatalon leszedve és elkészítve nagyon hasonlít a csirkemellre.
A mai cikk illusztrációjaként felhasznált képet Jozso48 becenevű gombásztársam készítette. Bizony az ország egyes részein előjöttek az erdők grófjai, a vargányák. Jelenleg a legnagyobb eséllyel Somogy megye erdeiben lelhetünk rájuk. Az egyik gombász vörös tölgy
Quercus rubra ültetvényben szedett egy nagy kosárral.
A tavaszi gombafajok közül a tövisaljagomba
Entoloma clypeatum terem. A szakellenőr pultján volt belőle néhány darab. Könnyen összetéveszthető a rokonaival, és kevésbé értékesebb étkezési gomba, így kezdőknek nem javaslom a gyűjtését.
A helyi nyárfásokban teremni kezdett a déli tőkegomba
Agrocybe cylindracea. Ez a gomba viszont igazi csemege. Érdemes megismerni és gyűjteni.
Jelenleg nekem nincsenek friss gombász élményeim. A "Csak egy kép" sorozatom legutóbbi fotóján látható Agrocybe fajt a kertemben találtam. Ideje lenne terepre mennem, mert szép hobbi a virtuális gombászat, de az igazi az offline "zsákmányszerzés".

Kiegészítés: A gyilkos galóca
Amanita phalloides szintén kedvet kaphatott a termőtest növesztéshez. Ugyan idén még nem került elő, de bármikor felbukkanhat. Sajnos minden évben okoz mérgezést. Pedig nagyon egyszerű elkerülni a gyilkos galóca mérgezést, fel kell ismerni és békén kell hagyni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése