A boldogság kék gombái 2.

Az ánizsillatú parásgereben Hydnellum suaveolens ugyanolyan különös mint a rokona, a csípős parásgereben H. peckii. A kékes termőteste és az erős ánizsillata miatt a könnyen felismerhető gombafajok közé tartozik. A nemzetségében vannak még kékes színű fajok, de ezeknek nincs ánizsillata.
A képen fiatal, zsenge termőtestek láthatók. Idősebb korára kifakul, illata is elszállhat, ilyenkor már nehezebb megkülönböztetni a rokonaitól.
A termőteste tönk- és kalapszerű részre osztható fel. A tönk lilás-kékes színű, a kalap teteje fiatalon fehér kékes árnyalattal, idősen barna fehér széllel. Felülete bársonyos, ráncolt. Termőrétege tüskés, a tüskék 5mm hosszúak, elágazók is lehetnek, kékes-fehéresek. Kemény húsa miatt étkezési értéke nincs.
Csodás illatát az ánizsaldehid és a kumarin adja. Hazánkban ritka faj, ritkasága miatt kímélendő. Hegyvidéki lucosokban érzi jól magát. A fenyőfélék gombapartnere, a lucokat kedveli. Júniustól októberig növeszti a termőtesteit.
Északi országokban, ahol jóval gyakoribb, a hobbi gyapjúfestők és a hagyományőrzők szintén használják festésre. Halvány kékes-zöldes színt ad a gyapjúnak.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

2 megjegyzés:

  1. varosi eletem oromei koze tartozik hogy neha a zsufolt nagyvarosban is gombat talalhatok es mitobb felismerhetek.
    Ovodank udvaran egy oreg bodzafan tobb mint 2 napja jelent meg es lattam mar de mivel mindig eset az eso amikor arra jartam, csar most kerulhetet sorra hogy lencsevegre kapjam.
    [IMG]http://i47.tinypic.com/bfjnk8.jpg[/IMG]
    kisse kioregedett mar de azert meg mindig becsuletesen fel lehet ismerni a Judasfulegombat.
    elnezest a telefonom gyenge kepminosege miat.

    amit ezzel a gombaval kapcsolatban nem ertek a kovetkezo: azt allitjak hogy eheto. de ojan picurka hogy igazan megeri foglalkozni velle?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha szereted a kínai konyhát, akkor mindenképpen érdemes gyűjtened. :-)

      Törlés