Vagy inkább egy szokatlan megjelenésű, de gyakori korhadékbontó gombája.
A májgomba magyar és angol neve is, bélszíngomba találó elnevezése a Fistulina hepatica-nak. Leginkább a tölgyek maradványainak lebontója. Melegkedvelő faj, júliustól szeptemberig fejleszti a termőtesteit. Ezek fiatalon ehetők. Puha húsának csersavas, savanykás íze és gyümölcsszerű illata van. A csersav tartalma miatt konyhai felhasználás előtt javasolt enyhén sós vízben vagy tejben áztatni 15-30 percig. Bár az egészen zsenge termőtesteknél elhagyható az áztatás. Addig jó a májgomba, amíg puha húsán átszalad a kés és nem ereszt vöröses levet. Kettévágva szintén inkább állati eredetűnek néz ki mint gombának. A linken lévő képen megcsodálható a húsa, ami tényleg húsnak tűnik. Alul keskeny sávban láthatók a termőtest csövecskéi, amik szabadon állnak és nem választhatók le a húsról. Érdekes, hogy a májgomba a csöves termőrétege ellenére a kalaposgombák Agaricales rendjébe tartozik, azon belül a májgombafélék Fistulinaceae családjába, vagyis rokona a csiperkéknek többek közt. Ez meglepő, mert nincs tipikus kalaposgomba alakja. A vöröses-barnás, nyelvre vagy vesére emlékeztető termőtestei inkább bizarr állati testrészek mint kalaposgombák szaporítóképletei.
Tényleg csodálatos a gombavilág. Megajándékozott minket egy ilyen furcsa ehető gombával. Aki kedvet kapott a megismeréséhez, és rálel idén, találtam egy jó receptet: májgomba nyárson.
Megjegyzés: A képet innen vettem át.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése