Könyvajánló

Egy igényes, hiánypótló szakkönyvre figyeltem fel a könyvtár olvasótermében. A Magyarország orchideáinak atlasza részletesen bemutatja a különleges növényeket, az életmódjukat, az élőhelyeiket. A könyv tele gyönyörű fotókkal és jó ábrákkal. Élmény volt átlapozni és az egyik fejezetet elolvasni, ami a csodás virágok és a gombák kapcsolatáról szól.
Egyes erdei orchideák teljesen áttértek a gyökérkapcsolt gombafajok kihasználására, és segítségükkel a gomba fapartnerétől vonnak el tápanyagokat. Nagyon ügyes. Persze az orchideák élete picit sem könnyű. Eleve a gombákkal is nehéz "megegyezniük". Egyes gombafajok segítség helyett megölik a picike orchideát. Sőt annak idején az első gombapartnereik növényi kórokozó gombák közül kerültek ki. Az orchideák a mai napig előállítanak gombaellenes vegyületeket, amikkel kordában tartják az agresszívabb, parazita gombákat. Tehát a növények és gombák kapcsolatának számos szintje van, közel sem csupa jó vagy rossz az együttélésük.
Ezekért az információkért már érdemes volt kinyitnom, de ennél jóval több hasznos információ van benne. A fotók pedig tényleg káprázatosak. Egyből elkapott a vágy, hogy bejárjam az orchideás élőhelyeket és magam is megörökítsem a természet legkülönösebb virágait. A könyv adott egy tippet, a telepített nyárasokat kedvelik egyes orchideák, tehát akár itt a közelemben is rájuk lelhetek. Ez fantasztikus lenne.
A Magyarország orchideáinak atlaszát jó szívvel ajánlom természetjáróknak, amatőr természetbúvároknak. Érdemes megismerkedni hazánk természeti kincseivel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése