Barna gyűrűs vs. Szemcsésnyelű

A barna gyűrűstinóru S. luteus és a szemcsésnyelű fenyőtinóru S. granulatus a Suillus nemzetségbe tartoznak. Magyarul fenyőtinóruknak nevezem őket, mert a fenyőfélék gombapartnerei. Talán nincs is köztük lombhullató fával társuló. Ennek majd utánanézek.
A képen látható két faj látszólag egymás hasonmása, de már a bal oldali barna gyűrűstinórun feltűnik az egyik különbség köztük, az elöregedett gyűrű, ami a fiatal termőtesten fehéres színű.
Sajnos a képeket nem tudtam méretarányosan összehozni, mert a szemcsésnyelű fenyőtinóru általában kisebb termetű a barna gyűrűsnél, ami vaskosabb is. Jól látható, hogy a szemcsésnyelűnek világosabb árnyalatú a kalapbőre, leggyakrabban barnássárga vagy vörösesbarna színű. Tönkjén nincs gallér, és idővel a felületét megbarnuló szemcsék fedik be. Jellegzetessége, hogy a csöves termőrétege fiatalon és nedves időben tejszerű cseppeket választ ki. Ez látható a képén is.
A barna gyűrűstinóru kalapja általában sötétbarna vagy csokoládébarna, időnként sárgás árnyalattal.
Mindkét faj kalapbőre nedvesen nyálkás, ragadós. Ezért le kell húzni főzés előtt, mert nagyon nyálkássá teszi az ételt, és gyenge hashajtó hatása is lehet.
A kéttűs fenyők (erdei- és feketefenyő) gombapartnerei. Akár egymás közelében lelhetünk rájuk. Azonban csak első ránézésre hasonlók. Összetévesztésüknek a való életben nincs jelentősége, mindketten ehetők és árusíthatók piacon. A szemcsésnyelű fenyőtinóru valamivel értékesebb és finomabb. A barna gyűrűstinóru húsa kissé savanykás ízű.
Egyikük sem téveszthető össze mérgező fajjal. Ezért nyugodt szívvel ajánlom őket a kezdő gombászok figyelmébe. Bár a ragadós kalapbőr elrettentő lehet, de ha egyszer rákaptunk a gombászás és a gombák ízére, ez sem fog eltántorítani minket a gyűjtésüktől. Mindkét fajjal akár már májustól találkozhatunk kedvenc élőhelyeiken, és novemberig teremnek kedvező időjárás esetén.

Megjegyzés: A barna gyűrűstinóru és a szemcsésnyelű fenyőtinóru fotójának eredetijét a nevükre kattintva tekintheted meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése