A cseh kucsmagomba Verpa bohemica indítja a gombaszezont. Ezért sokan várják a tömeges megjelenését a közepes étkezési értéke ellenére. Egyéni allergiás reakciókat kiválthat elfogyasztása után, de ettől még nem lesz belőle mérgező gomba. Alaposan főzzük meg, és elsőre keveset együnk belőle.
Felületesen hasonlít a tényleg mérgező redős papsapkagombára Gyromitra esculenta.
A régi fotóim közt találtam egyet, amin kettévágva látható a cseh kucsmagomba. Jól jegyezzük meg, hogy a tönkje a kalapja csúcsával van összenőve, és a kucsma szabadon lóg le a tönk körül. A tönk belseje pedig vattás szerkezetű.
A fotót 2008. március 23-án készítettem ugyanabban a nyárfásban. Ezek is cseh kucsmagombák! Időnként ilyen nagy és világos színű termőtesteket fejleszt. Ugyanúgy fogyaszthatók mint az átlagosak.
Nagyon hasonlít a fattyú kucsmagombára Mitrophora semilibera. Kettévágva viszont felismerjük őket. A fattyúnak a termőteste együregű, azonban a kucsmája alsó harmada vagy fele szabadon áll, mert nem nőtt össze a tönkkel. A két faj közül jobban kedvelem a csehet, a fattyút nem gyűjtöm. Sajnos a legjobb kucsmagombára helyben nem leltem rá eddig. Az ízletes kucsmagomba Morchella esculenta a legjobb a tavaszi gombák közt.
Hol érdemes kucsmagombát keresni? Tudsz-e ebben segíteni? Milyen tipusú erdőkben?
VálaszTörlésköszi mm
Úgy vettem észre, hogy a nedvesebb élőhelyeket kedveli. A kicsi nyárfa-telepítés is egy mélyebb részen van, ahová összegyűlik a csapadék. Ártéri erdők, ha éppen nincsenek víz alatt és járhatók, illetve nyárfa ültetvények ígéretes lelőhelyei.
VálaszTörlésKöszi :-) kucsmát még nem sikerült találnunk eddig. Talán majd az idén :-)
VálaszTörlés