Hánytató vs. Piros

A hánytató galambgomba Russula emetica és a piros galambgomba Russula rosacea sokadik ránézésre is igencsak hasonlítanak egymásra fotóik alapján. Élőben viszont könnyedén felismerjük őket a szaglásunk, a tapintásunk, és haladó gombaismeret esetén az ízlelésünk segítségével. A galambgombák esetében megengedett, hogy kóstolgassuk őket. Persze csak akkor, amikor már egyértelműen felismerjük a különféle gombacsaládokat! Egy zöldes galambgomba összetévesztése a gyilkos galócával könnyen halálos lehet. Kezdő gombászok inkább hagyatkozzanak a szaglásukra, a tapintásukra és az éles megfigyelőképességükre. A galambgombák fontos nemzetség, mert fajai mindenféle erdőben megtalálhatók és színük miatt feltűnőek. Általában a nem csípős vagy erősen szagos fajok fogyasztásra alkalmasak. Azonban jobb az általánosan ehetőnek és jónak tartott galambgombákat gyűjteni, amilyen például a kékhátú galambgomba Russula cyanoxantha.
A bejegyzésem főszereplői viszont ehetetlenek.
A hánytató nevében benne van, hogy elfogyasztása után meghánytatja az embert. Frissen kóstolva égetően csípős ízű. Az enyhe gyümölcsillata megtévesztő. A Russula emetica számos változattal büszkélkedhet, amik közül néhányat már önálló fajként tartanak számon. A galambgombákon belüli R. emetica csoport közös tulajdonságai: a csípős íz, fehér lemezek és tönk, valamilyen árnyalatú piros kalap. A hánytatónak él egy változata a lombos erdőkben is, a Russula emetica var. silvestris. Nincs jelentősége a fő fajjal való összetévesztésének, mert szintén ehetetlen. Plusz tulajdonsága a hánytatónak, hogy a kalapbőre könnyen lehúzható, és alatta a kalaphús pirosas színű.
A piros galambgomba szemmel látható tulajdonságai a piros kalapszínen túl, hogy a lemezei halvány krémszínűek a krémszínű spórapora miatt. A tönkje általában fehér, de gyakran rózsaszínű. A húsa nagyon kemény, ceruzafára emlékeztető ízű, kissé kesernyés, szagtalan. Plusz tulajdonsága, hogy lemezeinek éle gyakran piros. 
Általában a piros kalapú galambgombák ehetetlenek, és a hánytatóval való összetéveszthetőségük miatt nem érdemes kísérletezni velük.

Megjegyzés: A hánytató és a piros galambgomba fotójának eredetije a nevükre kattintva nézhetők meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése