Arany vs. Molyhos

A Xerocomus nemzetségbe tartozó tinóruk felismerése próbára teszi az ember képességeit és türelmét. Őszintén szólva nekem is egyformának tűnnek az élőhelyükön felfedezve a nemezestinóruk. Abban sem vagyok biztos, hogy az internetről kiválasztott képeken tutira az arany Xerocomus chrysenteron (bal oldali) és a molyhos Xerocomus subtomentosus (jobb oldali) termőtestei láthatók. Remélem, hogy így van.
Próbálok a leírásaik alapján egyértelmű azonosító jegyeket adni róluk.
Az arany tinóru(adatlap) kalapbőre gyakran felrepedezik, és a repedésekben a hús vöröses. A tönkjét sárgás alapon vöröses korpázottság díszíti. Csövecskés termőrétege nyomásra, sérülésre gyengén kékül.
A molyhos tinóru(adatlap) kalapbőre ritkábban repedezik fel, és a repedésekben a hús sárga. A tönkjét hosszanti bordázottság vagy megnyúlt szemű hálóminta díszíti. A termőrétege nem kékül sérülés hatására.
Az összetévesztésüknek csak a vetélkedőn lesz jelentősége. Mindketten ehetők, amíg nem lepte el őket egy penészgomba faj. Az Apiocrea chrysosperma ténykedése nyomán megromlanak a nemezestinóru termőtestek és így már ételmérgezést okoznak. Ez a penészgomba faj nem olyan kedves mint a rokona, amiről korábban írtam, a
Hypomyces lactifluorum. Ne szedjük fel a fehér vagy sárga penészréteggel fedett nemezestinórukat! Sajnos nagyon hamar rájuk telepszik a "tinóruevő", így nem is gyűjtöm egyiket sem.

Megjegyzés: Az arany és a molyhos fotóját az internetről töltöttem le. A gombák nevére kattintva az eredeti helyükön tekinthetők meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése