A gombavilág egyik különlegessége a homoki szarvasgomba Mattirolomyces terfezioides. Európában csak szórványosan fordul elő, így Magyarország tekinthető a fő élőhelyének. Ezért akár hungarikumnak is nevezhetjük. Egyedi tulajdonsága a nagyon édes húsa, ami miatt kis mennyiségben desszertekhez lehet felhasználni. Az idősebb termőtesteknek rendkívül erős és kellemetlen szaga van. Amíg sajtkeménységű a húsa, addig jó. A krémdesszert receptje megmutatja, hogy miért érdemes felszedni. Egyedi és szokatlan ízvilágú gomba. Most hirtelen nem is jut eszembe másik édes faj. Sajnos most esélytelen a beszerzése, de ha csapadékos, meleg évünk lesz, akkor meszes talajú akácosokban augusztustól októberig fogja fejleszteni az akár ököl nagyságot is elérő termőtesteit. Akkora kultusza nincs mint a Tuber nemzetség "nemes" fajainak, amilyen pl. a nyári szarvasgomba Tuber aestivum, ennek ellenére megéri kísérletezni vele. Ritkák a desszertnek való gombák.
Ha pedig direkt megemlítettem az igazi szarvasgombákat, akkor egy újabb ugrást megtéve ajánlom figyelmedbe a trüffeleket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése