Júniusi naptár

Az év hatodik hónapja kezdődött el, régi nevein Szent Iván hava, Nyárelő hava, Napisten hava. Szerintem a legjobb harminc nap. Hosszúak a nappalok, érnek a "szerelem gyümölcsei": szamóca, cseresznye, málna. Utóbbi a hónap vége felé. Beindulnak a gyökérkapcsolt gombák. Igazi nyári zivatarok dübörögnek át a tájon. Minden az életet dicsőíti. A fák teljesen kilombosodtak és az üdezöld lombsátor alatt öröm sétálni. Ha lenne elég eső, akkor szépen beindulna a termőhullám és nagyon sok gomba bújna elő. Szinte minden, amit most hirtelen magad elé képzelsz: csiperkék, őzlábgombák, galambgombák, vargányák és a többi tinóru, rókagombák stb. És amit a naptárlapon látsz, az egy éve lőtt fotón, a gyilkos galóca is. Sőt találtak már idén fehér galócát is, amit terepen úgy tudunk elkülöníteni a gyilkos galóca fehér változatától, hogy kálium-hidroxidot cseppentünk rá. A fehér galóca megsárgul a vegyszertől. Összetévesztésüknek semmi jelentősége, mindkettő halálosan mérgező. Azonban a gyilkos gyakori, a fehér ritka, így a szakgombászokat érdekli az utóbbi. Nem étkezési céllal! Óvakodj a fehér lemezes, galléros és bocskoros gombáktól! Körültekintően gyűjtsd az ehető fajokat, ne keveredjen közéjük ehetetlen vagy mérgező termőtest. Az egyik legjobb időtöltés a gombászat, maradjon örömteli tevékenység. Ezért legyél figyelmes és óvatos.
A hónap fontos világnapja a környezetvédelmi 5-én. Elképesztő mértékű az illegális hulladéklerakás. Olyan helyeken is találni szemétkupacokat, hogy nem hiszel a szemednek, például amikor az erdő mélyén botlasz bele. Vagy ott van, ami szintén gyakran előfordul, a szabálytalan szennyvízkivezetés élővízbe, például patakba. Ezeknél is veszélyesebb a vegyi anyagok helytelen tárolása, ami egyszerre szennyezi a felszínt és a talajvizet. Mind felelősséggel tartozunk a környezetünk állapotáért, mert a méreg körbejár. Gondolj csak a fűtési szezonban a szemétégetésre. Amik akkor a füsttel szétterülnek... bizony méreg a szervezetnek. A csapadék pedig bemossa a talajba a növények gyökérzetéhez a mérgező vegyületeket. A méreg körbejár. Aztán nem érti az ember, hogy egészségtudatos életmód mellett mégis hogyan lehetett rákos... Genetika. De a gének valami hatásra aktivizálódnak. Ezért is őrült nagy felelőtlenség a környezet és végső soron saját magunk terhelése az illegális hulladékkal.
A meteorológiai nyár első napján késő délután indultam el a napi erőnléti sétámra. Fél kilenc felé ment le a Nap és megörökítettem a naplemente színeit. Nyáron trópusi hangulatúak az alkonyok. Pedig az időjárás az észak-keletre örvénylő hidegcsepp miatt inkább késő tavaszias. A nappalok még mindig hosszabbodnak a nyári napfordulóig, ami 20-án lesz. 24-én van Szent Iván éjjele, amihez hazánkban is kapcsolódnak népszokások. A Nap járása meghatározta az ősi népek életét, nagyon sok ünnepünk alapul ezeken a pogány rítusokon. Június 24 párja december 24, a téli napforduló közelében található karácsony. Érdekesség, hogy a déli féltekén most a meteorológiai tél kezdődött el. Kezd terjedni odaát, hogy a téli időben karácsonyi holmikat vesznek elő. Valójában ez lenne a normális, nem a naptár, hanem a napjárás alapján tartani az ünnepet. Mert enyhén szólva furcsa volt nyári melegben Télapókat, rénszarvasokat és karácsonyi fényfüzéreket látni.
A séta során teljesen véletlenül, mert nem számítottam rá, megtaláltam az idei szezonom első gyökérkapcsolt gombáját. A szárazságban pusztán rutinból mentem végig a városi lakcímén a téglavörös susulykának, és egy vén példányra akadtam. Ez az egy volt, de még nem késő számára. Ha kap bő esőt, rendesen teremni fog. Mérgező! Azonban gyökérkapcsolt gombaként segíti a hársfákat, tehát hasznos. Nem mindig a hasa vezérli a gombászt. Ha igazán kedveled a természet különceit, mindegyiket érdeklődve figyeled és örülsz, ha látod, hogy városodban is milyen sokan élnek. A városok zöld területei, parkok, fasorok, lakótelepi fák, füves focipályák vonzzák a kedvenceinket. Békéscsabán olyan meglepő fajok is élnek mint a nagy méretű változékony tinóru, a ritka ligeti tinóru, a mókás termőtestű osztott pöfeteg, a tüskés galóca, a gyilkos galóca, a védett őzlábgalóca, ami alkalmazkodott a városi léthez, a szintén ritka óriás csiperke, és még sorolhatnám. A városi zöld területek helyes gondozása, bővítése, kímélete hozzájárul a biológiai sokféleséghez. Ha helyesen alakítjuk át városainkat, beépítés helyet zöld tereket hagyunk benne és a falakat, tetőket is zöldítjük, megoldjuk ciszternákkal a vízmegtartást, akár oázisok is lehetnek a megváltozó világunkban. Ez a mi felelősségünk. Megőrizni az életet.

1 megjegyzés:

  1. Mar annyit olvasok, hogy a 'mokas'-t mokus -nak ertelmeztem. Udv. Ausztralia, Perth-bol...///

    VálaszTörlés