Helyzetjelentés

Az okkerszínű tinórut a városban fotóztam le. Békéscsaba kocsányos tölgyeivel, gyertyánfáival, hársfáival, nyírfáival sok gyökérkapcsolt gomba él együtt, így meg sem lepett, hogy az öreg tölgyek alatt megtaláltam az okkerszínűt is. A városi zöld területek gombaoázisok, amiket érdemes alaposabban átböngészni esős időszakokban. Akár meglepő felfedezéseket is tehetsz. Egyik kedvencem, amikor dél-nyugati megyeszékhelyről tett fel gombásztárs bronzos vargánya fotót. Nálunk ilyen "nagyvad" nem fordul elő, de azért az okkerszínű is elég feltűnő, húsos gomba. 
Az óriás bocskorosgombát pár nappal korábban fotóztam le. Ez a védett gombánk jól érzi magát a városban. Sajnos a fák nem igazán bírják sokáig a házak között, az épületek árnyékolnak, az aszfalt, házfalak bezárják a nyári hőséget, rossz a talaj szellőzése, hiszen zömmel fedett és erősen tömörödött stb. A fák szenvednek, korán halnak. A korhadékbontó bocskorosgomba viszont boldogan csócsálja a korhadásnak indult haldokló fát. Rózsaszín spórás gombaként nem lesznek sokkal sötétebb színűek a lemezei. Egyedi megjelenésű, nem téveszthető össze mással. 
A sereges tintagomba eső után hamar teremni kezd. Tényleg képes százas nagyságrendben előbújni. A magyar neve találó. Aprócska termete miatt étkezésre alkalmatlan. Ez nem az a talajlakó korhadékbontó, amiről a gombász álmodik. Azonban van jó hírem, csak idei fotóm nincs még róla, terem a mezei szegfűgomba. Irány a legelő!
A mai nap során leszakadt az ég Békéscsaba felett. A talaj felső része átázott és a levegő páratartalma magas. Ez már gombanövesztő idő. Erre vártunk. Nagy esők után 3-7 nap a korhadékbontók, 10-14 nap a gyökérkapcsoltak felfutási ideje. Gombász helyed csapadékadatának ismeretében be tudott lőni, hogy mikor érdemes terepre menned. Döcögősen, de most már tényleg beindul a szezon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése