A Lactarius rubidus az angol nevét, cukorka gomba a különleges illatának köszönheti. A friss termőtesteken még alig érezhető, de a szárított gomba erőteljes égetett cukor (tejkaramella) vagy juharszirup illatot áraszt. Sajnos hazánkban nem él, Észak-Amerika nyugati partjának lakója. Gyökérkapcsolt gombaként az erdei élőhelyeken található meg. Tölgyekkel és fenyőkkel is társulhat. Szereti a bolygatott helyeket, például erdei utak mentén a kidőlt fákon jelennek meg a termőtestei a vastag moha közt, mintha korhadékbontó lenne. Őszi-téli gomba. Egyedi illata miatt nagyon népszerű, és sokan keresik a termőidejében. Szárítva is forgalmazzák. Fűszergombaként használják, desszerteket, hal-és kagylóételeket ízesítenek vele. Találtam egy videót, amiben a lelkes gombász felhívja a figyelmet a valódi és a hamis cukorka gomba közti különbségekre.
Kiegészítés: Hazánkban is élnek aromás tejelőgomba fajok, ilyen például a kámforszagúLactarius camphoratus, ami ehető, vagy a Szagok és illatok cikkben bemutatott L. helvus és L. glyciosmus, amik viszont nem ehetők. Megjegyzés: A képet innen vettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése