"Candy cap"

A Lactarius rubidus az angol nevét, cukorka gomba a különleges illatának köszönheti. A friss termőtesteken még alig érezhető, de a szárított gomba erőteljes égetett cukor (tejkaramella) vagy juharszirup illatot áraszt. Sajnos hazánkban nem él, Észak-Amerika nyugati partjának lakója. Gyökérkapcsolt gombaként az erdei élőhelyeken található meg. Tölgyekkel és fenyőkkel is társulhat. Szereti a bolygatott helyeket, például erdei utak mentén a kidőlt fákon jelennek meg a termőtestei a vastag moha közt, mintha korhadékbontó lenne. Őszi-téli gomba.
Egyedi illata miatt nagyon népszerű, és sokan keresik a termőidejében. Szárítva is forgalmazzák. Fűszergombaként használják, desszerteket, hal-és kagylóételeket ízesítenek vele.
Találtam egy videót, amiben a lelkes gombász felhívja a figyelmet a valódi és a hamis cukorka gomba közti különbségekre.


Kiegészítés: Hazánkban is élnek aromás tejelőgomba fajok, ilyen például a kámforszagú Lactarius camphoratus, ami ehető, vagy a Szagok és illatok cikkben bemutatott L. helvus és L. glyciosmus, amik viszont nem ehetők.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése