A trutymó egy ősi élőlény

A Nostoc commune rendre meglepi a kert- és telektulajdonosokat, amikor tartósan esős időjárás után felbukkan a gyepen. A legtöbben sehová se tudják tenni a zselés állagú trutyit és tippelgetnek, hogy esetleg valami nagyon bizarr gombához van (bal)szerencséjük. Nem. Ennek a fura élőlénynek semmi köze a gombákhoz. A Nostoc commune egy cianobaktérium. A baktériumokról egyből a kórokozók juthatnak eszedbe, de megnyugtatlak, a gyepen tenyésző kékmoszat teljesen ártalmatlan, autotróf élőlény. Azt csinálja, amit a növények, fotoszintetizál. Fő színanyaga a klorofill, de bőven van benne fikocián (kék) és talán egy kevés fikoeritrin (vörös) pigment is. Rendkívül szívós, újra és újra megjelenik a nitrogén tartalmú műtrágyával kezelt gyepeken, hiszen nagy hatékonysággal képes megkötni a nitrogént. Teljesen eltüntetni nem lehet, a talaj kémhatását savasabbá kell tenni, hajnalban javasolt öntözni, és nem szabad egyoldalúan csak nitrogénnel táplálni a gyepet.
Jó tudni, hogy a kékmoszatok a legősibb élőlények. Megkövült telepeik a sztromatolitok, amik 3,5 milliárd évesek. Tehát egy ősi teremtmény mai leszármazottjával harcol a gyepjére büszke ember. Azt hiszem, a kékmoszatok túlélnek minket.

Kiegészítés: Kínában és Peruban megeszik a Nostoc commune telepeit, pedig az UV sugárzás ellen olyan aminosavat termel, ami az emberi idegrendszert károsítja.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése