Júliusi előadásaim

A hőhullámok sem állíthatnak meg, ha nincs terepen gomba, akkor az online térben gombászok. Gyakorlatilag mindennap eszembe jutnak a kedvenceink, hiszen készítem az előadások vázlatát, gondolkozom rajta, hogy mely fajokról beszéljek. A hetedik hónap első témája kapcsán csupa különös termőtestet növesztő gomba foglalkoztat. Július 4-én a Gombákkal a világ körül sorozatom alapján távoli tájak meglepő fajait mutatom be. Illetve picit beszélni fogok a globális kereskedelem árnyoldaláról. A montázs jobb alsó sarkában látható tölgy-lisztharmatot is az ember hurcolta be, ami elpusztítja a kocsányos tölgy csemetéket. Egyes gombák a melegedő klímának köszönhetően egyre északabbra húzódnak, ilyen például a császárgalóca. A duglász-fenyőtinóru a fapartnerével érkezett Amerikából. A tintahalgomba pedig ausztrál faj, ami kéregmulcs szállítmánnyal jött. Rajtuk kívül számos érdekes gombát fogok bemutatni.
Július 11-én a világos spórás lemezes gombákkal megyek tovább. Múltkor csupa korhadékbontó nemzetséget ismerhettél meg, őzlábgombákat, fülőkéket, tuskógombákat, szegfűgombákat stb. Ebben már fele-fele arányban lesznek a korhadékbontók és fákkal társultak. Az első fontos család a galócafélék lesz, hiszen ebben van a legfontosabb mérgező faj, a gyilkos galóca. A csigagombafélék kevésbé van szem előtt, pedig ide tartoznak a kicsi, de színpompás nedűgombák és több ehető fajt tartalmazó csigagombák. Hallhatsz még laskagombákról és kígyógombákról. Sok ismerős, és jó pár kevésbé ismert, de figyelemreméltó gombáról hallhatsz a hónap második előadásában.
Július 18-ára fontos és népszerű témát választottam, a gyógyhatású ehető gombákat. Bizony, nemcsak kiadós táplálék, hanem gyógyszer is több kedvencünk. Nemcsak ismertetem ezen fajokat, hanem a gyógyhatású vegyületekről is beszélek, a gombák egyéb táplálkozási értékéről és picit érintem a termesztést is, hiszen néhány vadon termő védett gombánk szintén gyógyhatású, de szerencsére termeszthető is. Ezeket csak termesztettként szerezd be! Ha vadon nőtt termőtesteit látod, a faj érdekében azokat hagyd a helyükön, hadd tudjanak spórázni és terjeszteni a ritkaságot.
Július 25-én rendismertető lesz, külön foglalkozom a Russulales galambgomba-alkatúak rendjével. Ez egy nagyon kedves rend 5 védett gombával és 10 ehető-árusíthatóval. A rend névadó családja a galambgombafélék a kezdő gombászok kedvencei, hiszen nincs köztük súlyosan mérgező faj és a csípős ízűeket könnyű elkülöníteni a jó ízűektől a kóstolás próbával. Kóstolgatni csak a galambgombákat szabad és kizárólag alap gombaismeret megszerzése után! Életveszélyes lehet, ha valaki nem ismeri a gyilkos galócát és kóstolgatva gyűjtöget, mert a gyilkos galóca is jó ízű és könnyedén a zöldes kalapszínű galambicák közé szedhető! A rend nagyon jó fajokat tartalmaz és meglepőek a rokoni kapcsolatok.
Szeretettel várlak minden vasárnap hat órától a Google Meet chat szobájában!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése