Júniusi előadásaim

Ma délután hat órától a tinórualkatúak-rendjét mutattam be online egy óra alatt. Sok fajt zúdítottam a hallgatóimra, de ez egy fontos rend, sok népszerű csemegegombával, melyek közül tizennégy árusítható, és található köztük nyolc védett is. Természetesen az előadást a vargányákkal kezdtem, hiszen a nemzetségnevük adja a rend nevét is, Boletus és Boletales, valamint a legtöbb nemzetséget és ismerős fajt a Boletaceae család tartalmazza. Mire ezen végigmentem, az agyam zsibbadni kezdett. A huszonkét fontos tinóru (védettek és árusíthatók) közül tizenöt(!) ebben található. A többi családon szinte átrobogtam. Persze ettől még nekem is jó volt ismételnem, és az előadásra készülve átkutatnom fotók után a képtáramat. Igyekeztem az előadást a saját fotóimmal illusztrálni, ami nagyobb részben sikerült. Csak néhány fajnál kellett netről letöltenem képet.

Tizenharmadikán a zárt-termőtestű gombákat ismertetem. Ezek valamikor a Gasteromycetes osztályba tartoztak, de a genetikai vizsgálatokkal kiderült mindegyikük pontos helye. Például a képmontázson az óriás pöfeteg a kalaposgombák közé tartozik, vagyis a csiperkék rokona többek közt, az áltrifla faj a tinóruk rokona, a rózsás tejelőpöfeteg a tejelőgombák nemzetségében van, míg a galléros csillaggomba egy különös osztályba tartozó faj, ahol a szömörcsögöket is találjuk. De szintén zárt-termőtestűek a tömlősgombák törzsében lévő szarvasgombák. A zárt forma különféle spóraterjesztési technikákat szolgál, két jó példa, hogy az óriás pöfeteg egy éves múmiái is szórják a spórát, vagyis hónapokon keresztül aktív; míg az aromás szarvasgombákat az állatok eszik meg és tápcsatornájukban utazik messzire a gomba spórája.
Június 20-án a kalaposgombák rendjén belül két családdal fogok foglalkozni, amikben pereszkéket és tölcsérgombákat találunk. Itt is sok ismerős faj lesz. A képmontázson a cirmoskalapú pereszkét, a laskapereszkét, a lilatönkű pereszkét és az óriás tölcsérgombát láthatod. A cirmoskalapú tölgyfákkal társul, vagyis gyökérkapcsolt gomba, míg a védett laskapereszke fakorhadékot bont le, a másik kettő talajlakó korhadékbontó. A pereszkék és tölcsérgombák hasonlatosak egymáshoz, amire az erősen aromás szürke tölcsérpereszke név is utal. Az erős hasonlóság és a tölcsérgombák muszkarin tartalmú mérgező fajai miatt talán még a csiperkéknél is parásabb csoport. De szerencsére köztük is vannak karakteres megjelenésű, könnyebben azonosítható fajok.
A hónap negyedik előadása a kalaposgombák rendjén belül a világos spórásakat fogja bemutatni. Muszáj az Agaricales rendet többfelé bontanom, mert rendkívül fajgazdag, egy előadásba beletömöríteni szinte lehetetlen. Eleve a csiperkék nemzetségét külön mutattam be, ahogy a pereszkéket-tölcsérgombákat is. A pöfetegekről a zárt-termőtestűeket ismertető előadásban ejtek szót. A kalapos ismerőseink első részében olyan ismert fajokról hallhatsz mint a nagy őzlábgomba, a húsbarna pénzecskegomba, a rozsdásszárú fülőke, és a kevésbé ismert olajszínű csigagomba. A sötét spórás kalaposgombák előadás júliusban lesz, ha az érdeklődés megmarad részetekről, és bejelentkeztek a chat szobába vasárnaponként.
Szeretettel és sok gombával várlak titeket!

Előadások dátummal felsorolva:

6. Csodálatos tinóruk
13. Zárt-termőtestűek
20. Pereszkék és tölcsérgombák
27. Kalapos ismerőseink 1. (világos spórásak)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése