Hogyan készítünk robbanószert

A klímacsíkot a Másfélfok oldalról mentettem le és kétezer év hőmérsékletét jeleníti meg. A jelen felé közeledve jól látható az ipari forradalom utáni nagyon gyors melegedés, amit bizony mi csinálunk azzal, hogy az évmilliók során megkötött szenet ismét felszabadítjuk és szén-dioxidként visszaeresztjük a légkörbe. Sajnálatosan ipari tevékenységeinkkel a bolygó normális szén-körforgásába is belenyúltunk. Az erdőirtással jelentősen átalakítottuk a felszínt. Nehezen hihető, de valamikor Európát nagyobb részt mérsékelt övi erdőségek borították. Napokig lehetett menetelni a fák között. Mára mindenfelé a mi dolgaink vannak: gyáraink, szántóink és faültetvényeink, településeink. Természet? Nincs. Amikor a zöldben mozogsz, akkor sem hagytad el a kultúrtájat. Mindenhol mi vagyunk és veszélyesen sokan vagyunk. Amikor esti szórakozásként zombi filmeket nézel, remélem tisztában vagy vele, hogy az ökológiai lánc, ami alapja a termelési láncunknak, elpattan, éhezve pont így fogunk menetelni és lerohanjuk azokat, akik azt hitték, hogy farmjaikra elvonulva megúszhatják a civilizáció összeomlását.
A klímaváltozás már most hat ránk. Mai hír, hogy hazánkban néhány településen vízkorlátozást kellett bevezetni. Itt Békés megyében idillinek tűnik a helyzet, hiszen a felduzzasztott Körösökben van víz, de milyen minőségű?! Ráadásnak a májusi villámárvíz jelezte, hogy baj van a vízgyűjtő területen. Az ottani kaotikus és mohó erdőirtás hat ránk. Egyáltalán nem vagyunk vízben gazdag ország. Ez az egyik önbecsapásunk. Már most hihetetlen ütemben szárad ki a talaj és egy méteres mélységből is tűnik el a víz. Júniusban szokott lenni a medárdi esőzés, de idén elmaradt és aszály alakul ki.
Ideje teljes mértékben tudomásul venni, hogy milyen hatással vagyunk az élővilágra és a saját jövőnkre nézve. Nem dughatjuk a fejünket a fogyasztói kosarunkba abba a téves illúzióba ringatva magunkat, hogy jó munkás emberekként mi csak a dolgunkat végezzük és az érte kapott pénzünkért majd mindig mindent meg fogunk tudni venni. Ez egyszerű önámítás, hazugság, ami nagyon veszélyes, a robbanó világunk egyik alapanyaga. Kár zombi hordáktól rettegned, de az éhezéstől és az éhező milliók vándorlásától már most jobb, ha tartasz, és te is köztük leszel a nemtörődömséged miatt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése