Tyúkok ülnek a fák tövében

Az ágas tapló Grifola frondosa angol neve "hen of the woods". Ez ihlette a bejegyzés címét. A szürke, barna, sok-sok féloldalas kalapjából álló termőteste olyan, mintha egy felborzolt tollú tyúk lenne.
Az ágas taplót magyarul még nevezik bokrosgombának is, ami szintén utalás az alakjára.
A jópofa gomba a taplóalkatúak Polyporales rendjébe tartozik. A rokonai alapján sejthető, hogy életmódját tekintve kevésbé aranyos, mert inkább korhadékbontó, de a legyengült fákat még életükben megtámadja és parazitaként kezdi el lebontani a szerves anyagukat. Ezért leginkább élő fák tövében lelünk rá, főleg tölgyek, szelídgesztenyék mellett. Hazánkban kevésbé gyakori, így nem tekinthető jelentős erdészeti károkozónak. Inkább a védendő fajok közé sorolható, mert természetes élőhelyei megfogyatkoztak.
Ha rálelünk, fontoljuk meg, hogy felszedjük vagy sem. Bizonyítottan van gyógyhatása, távol-keleten gyógykészítményeket készítenek belőle és termesztik is. Kipróbálás céljából a fiatal termőtestekből egyet felvehetünk. Fiatalon ehető. Az idősebb termőtesteknek egér szaga van. Hagyjuk a helyükön.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése