Sötét trombitagomba vs. Szürke rókagomba

A sötét trombitagomba C. cornucopioides "Craterellus", míg a szürke rókagomba a C. cinereus a "Cantharellus" nemzetségbe tartozik. Mindkettő a rókagombafélék Cantharellaceae családjában van. A közeli rokonság látszik rajtuk. A színük és alakjuk miatt első ránézésre könnyen összezavarják a kezdő gombászt. Pedig van egy jelentős eltérés a termőtesteik közt, ami jól látható a képen szereplő példányokon. A jobb oldali egy szürke rókagomba, aminek a termőrétege mélyen lefutó, ráncos-eres. A sötét trombitagombának szintén a "kalap" alatt, kívül a tönkrészen található a termőrétege, de ennek a felülete sima vagy kissé ráncolt. Másik fontos különbség, hogy a szürke rókagombának nincs trombita alakja.
A két faj azonos élőhelyet kedvel, és gyakran együtt nőnek. Sajnos a szürke rókagomba ritkább. Ne szedd fel trombitagomba helyett!
A trombitagomba egyes években tömegesen jelenik meg, és szinte szőnyegszerűen borítja el az erdő talaját. 2010-ben lépni sem lehetett tőle, annyi volt. Jó szezonban érdemes bespájzolni belőle, mert kiváló fűszergomba. Szárítva jobb mint frissen.
A tegnapi gombapaprikásnak is jó ízt adott.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése