Pereszkének álcázza magát

A csalóka pereszke Rhodocybe gemina magyar neve utal egykori nemzetségére, mert valamikor a pereszkék Tricholoma közé tartozott. A spórái vizsgálata alapján került át a döggombafélék Entolomataceae családjába. Első ránézésre a termőtestei tényleg pereszkének tűnnek. Azonban a rózsás színű, szemcsés spórája "leleplezi" és segít az azonosításában. Előző rokonságának, a pereszkéknek általában fehér színű a spóraporuk és spóráik felülete sima.
A csalóka pereszke közepes termetű gomba. Kalapátmérője 4-12 cm. Élőhelye a korhadékbontó életmódja miatt változatos: legelők és parkok, semleges vagy kissé savanyú talajú lomb- és fenyőerdők. Talajlakó.
Egyedi azonosítói: húsbarnás kalapjának széle idősen hullámos lesz; világos bézs tönkjének alján gyakran fehéres micéliumzsinór van; az idősen húsbarnás színű lemezeinek éle erősen fűrészes; krémszínű vagy halvány húsbarnás húsa enyhén liszt vagy fűszeres illatú.
A nemzetségének legjobb ízű faja.
Hazánkban itt-ott nagyobb mennyiségben teremhet, de nem túl gyakori. Ha van helyette másik tömegesen termő ehető gomba, inkább azt gyűjtsük. Kíméljük a csalóka pereszkét, ami tényleg pereszkének látszik, pedig nem is az.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése