Gombákkal a világ körül 12.

A Heimioporus betula még nem rendelkezik magyar névvel, így önkényesen elneveztem borzastönkű tinórunak. A fotón jól látható, hogy a hosszú tönkjének felszínét durva, mélyen barázdált hálóminta díszíti. Ezért "borzas".
A Heimioporus és rokon nemzetségei: Boletellus, Austroboletus Észak-Amerikában élnek. A spóráik nem sima felszínűek, hanem mintásak, ami meglepő a tinóruk közt. Ez az egyedi azonosítójuk, aminek megpillantásához mikroszkóp kell. Látható külső jegyeik alapján gyakran összetéveszthetők a többi tinóruval. Bár a borzastönkű tinóru és rokon fajai éppenséggel könnyen felismerhetők a tönkjükről. Amikor először láttam képet a borzastönkűről, a kép gyenge minősége ellenére egyből kizártam a szóba jöhető nemzetségeket és egy általam addig nem ismertre tippeltem. A tipp bejött, és ismét Észak-Amerika gombaédenében találtam magamat. Persze csak virtuálisan.
Érdemes megismerkedni az újvilág gombáival, mert a sok közös faj ellenére mindig akadnak teljesen ismeretlenek is. Ilyen volt a borzastönkű tinóru.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

1 megjegyzés: