Szilvás lepény

A szilva szezonjában három naponta sütök fél kiló lisztből lepényt. Két kicsi tepsim van. Ezek ketten pont beférnek a sütőrácsra. Tehát a kész tésztagombócot még kelesztés előtt kétfelé osztom, és szépen megformázom. A recept sokadik próbálkozás után állt össze, és most már tökéletesnek tekinthető.

Hozzávalók
1/2kg liszt
15dkg sütő margarin
10dkg cukor
2db tojás
2dkg élesztő
2tk cukor
1dl tej
Ízlés szerinti szilvák. Annyi, hogy le tudjuk fedni a szemekkel a tésztát.

A lisztben elmorzsolom a margarint. Hozzáadom a cukrot. Szintén összekeverem. Aztán a két egész tojást. Szintén laza mozdulatokkal beledolgozom a lisztbe. Itt még nem kell gyúrni.
Még a tészta keverése előtt egy bögrében kikavarom a 2tk cukorral az élesztőt és hozzáadom a tejet is. Majd hagyom az apró kedvenceimet táplálkozni és sokasodni, vagyis felfuttatom az élesztőt. Mire végzek a liszt, margarin, cukor, tojás összekutyulásával, az élesztők teljes gőzzel dolgoznak.
Az élesztős tejet a többi alapanyaghoz adom. Meggyúrom a tésztát. A liszttől függően néha adnom kell még hozzá néhány csepp tejet vagy egy nagyon kevés lisztet. Tapasztalt házi szakácsok pontosan tudják, hogy mikor jó a tészta, amikor teljesen elválik az edénytől, kéztől, teljesen homogén, és rugalmas. Ilyenkor osztom ketté, lisztezem be a tésztabucikat, amik a tálban kelesztődnek. A nyári melegben egy óra alatt megkelnek.
A két tepsit kikenem margarinnal, megszórom liszttel.
Tepsi formájúra nyújtom a tésztabucikat. Egy kicsit nagyobbra, hogy legyen széle a tésztának. Beterítem a kinyújtott tésztát a tepsibe, eligazítom, megszurkálom villával.
Kelesztés közben foglalkozom a szilvák előkészítésével. Kettévágom, kimagozom a szemeket. Majd fahéjat és cukrot szórok rájuk. Az így előkészített fél szilvákat húsukkal lefelé pakolom a tésztára. Megcukrozom a tetejüket is.
Ekkor már megy a sütő, hogy előmelegedjen. Előmelegítés után takarékra veszem vissza a lángot, és takarékon sütöm cirka fél óráig a lepényeket. A majdnem kész állapotot a süti illata jelzi! Amikor betölti a konyhát a szilvás lepény illata, akkor benyitok a sütőbe és megnézem villával, hogy mennyire sült át a tészta, és mennyire barna a széle. Ehhez picit elhúzom a tepsi falától a tésztát. Ha közepesen barna, akkor kész van. Elzárom a sütőt, és még öt percig bennhagyom a lepényeket, hogy a szilvákból kifolyt lé maradék része is elpárologjon.
A kész lepényeket a gáztűzhely tetején hűlni hagyom, mert kihűlve sokkal finomabbak. Plusz melegen a szilvák alatt nagyon forró a tésztájuk.
A két lepényt két nap alatt eszi meg két ember. A szilvás lepényem egyszerű házi sütemény, de nagyon csábító.
Jó étvágyat kívánok!

Kiegészítés: A mostani lepényekhez kertemben termett kék szilvákat és zöld ringlókat használtam fel. Tapasztalat, az édes ringló túlságosan megsül. Nem javasolt a használata. Sajnos a vörös szilva és a sárga besztercei letermett és elfogyott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése