Gombák a vizsgálóban


A pénteken gyűjtött és a gombásztársak által hozott termőtestekből mini kiállítást csináltam szombaton a csabai piac régi vásárcsarnokában a gombavizsgálónál, ami a munkahelyem. Húsz fajt lehetett megtekinteni az asztalkán, amiből öt faj a Bihar-hegységből érkezett: sárgásbarna galambgomba, cserepes gereben, sötét tinóru (hazánkban védett), narancsvörös álrókagomba, hegyi laskagomba, ami nem rokona a közismert laskagombáknak. A másik védett gomba, ami helyben most nagy mennyiségben terem füves élőhelyeken, az őzlábgalóca volt, ott van az első helyen az asztal bal felén. 
Az esőnek hála beindultak a csiperkék, és elsőként a mezei avagy réti csiperkék. Ezek nagy fajkomplexeket alkotnak és meglepően sokan vannak, de ugyanúgy ehetőek. A páros fotón, amin két faj 4-4 termőteste látható, észlelhetőek a különbségek. Fontos még, hogy klasszikus, jó csiperke illatuk van és alapvetően a húsok nem változtatja a színét. Tehát nem sárgulnak vagy vörösödnek intenzíven sérülés hatására. (A vörösödés jó jel, számos ehető faj sajátsága: erdei csiperke, ligeti csiperke, sziki csiperke stb.)


A vizsgálóba megérkezett a nagyobb termetű, ehető csiperkék közül az egyik legfontosabb, az erdőszéli, aminek több fontos határozóbélyege van, amik segítik felismerését. Csaligombája a karbolszagú csiperke, ami viszont ehetetlen és alapos hascsikarást okoz. Érdekes apróság, de állítólag vannak, akik emésztési problémák nélkül fogyasztják, te viszont ne kísérletezzél vele! Mert ha érzékeny vagy rá, még gombaundorral is sújthat téged! Sajnos elég ügyesen utánozza a jó erdőszéli csiperkét, aminek termőtest válogatását alant láthatod. Ezek mind erdőszéli csiperkék voltak. Ennek édes, ánizsra emlékeztető illata van, amikor megszagolod húsának friss vágásfelületét. Kalapjának közepe általában halvány krémsárga, míg a karbolszagúnak füstszürke. 


Az erdőszéli középérett lemezszínű agyagszürke (lásd a képen), míg a karbolszagúnak rózsaszín.
A csiperkék többsége valóban ehető, de amik viszont nem, azokat jobb időben észrevenni és nem megfőzni. Egyetlen egy termőtest is élvezhetetlenné tudja tenni a kész ételt. 
Kétkörösközben a legfontosabb és a legnépszerűbb gombák, így jövő héten is sokat fogok látni belőlük. 
Remélem, kiállítást is fogok tudni csinálni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése