Fűzfa és gombái

A fehér fűz Salix alba szomorúfűz változata a Tristis egykor népszerűbb volt, még nagyszüleim telkét is díszítette egy. A fehér fűz kérgéből vonták ki elsőként a szalicilsavat, mely amellett, hogy befőzéshez használt tartósítószer, hatékony fájdalom- és lázcsillapító. Mai napig kapható a kérge gyógynövény boltokban. A fát nem kell bemutatni, őshonos nálunk, a puhafás ligeterdők egyik fő fafaja. Sajnos a folyószabályozás jelentősen csökkentette természetes élőhelyének kiterjedését, és kertészeti változatai az alapfaj háttérbe szorulását okozták. Mindezekért megérdemli, hogy 2019-ben az év fája legyen. December 5-ig lehet szavazni. Jó tudni róla, hogy nemzetsége társul gombákkal és puha fáját számos korhadékbontó kedveli. Öt gombát, kettő gyökérkapcsoltat és három lebontót gyűjtöttem össze a cikkbe. 


A fűzfa-pókhálósgomba Cortinarius saturninus nedves élőhelyeket kedvelő, csoportos megjelenésű gomba. Utóbbi tulajdonsága segíti felismerését. Nem ehető, nem gyakori, ha megtaláltad, hagyd a helyén.
Az öves pereszke Tricholoma cingulatum hasonlít a fenyő-pereszkére, de fűzzel vagy nyírrel társul és tönkjén gallér van, ami ritka tulajdonság a nemzetségében. Bár ehető, de nagyon ritka, így kímélendő.
A vörös gyűszűgomba Cytidia salicina tudományos neve utal rá, hogy kedveli a fűzfát. Annak elhalt ágain tenyészik. Termőtestei feltűnőek, a terülőgombák Cortiniaceae közt talán a legszebbek.
A fűz-tőkegomba Pholiota conissans a fűzfa avarján tenyészik vagy nedves rétek bomló fűféléin. Nemzetségének kisebb méretű tagja, kalapjai 1-3 cm átmérőjűek. Étkezési értéke nincs, ritka, kímélendő faj.

A fűzfa-kéregtörőgomba Diatrype bullata tömlősgomba a közismert bunkós agancsgomba unokatestvére. Termőtestpárnái a képen látható módon, valóban kérget repesztve jelennek meg tavasszal, de egész évben megfigyelhetők. 

Kiegészítés: Fák és gombák sorozatom további bejegyzései:

Kocsányos tölgy
Mézgás éger

Fehér nyár
Bükk

Gyertyán
Nyír
Hárs

Erdeifenyő
Lucfenyő
Jegenyefenyő
Vörösfenyő


Megjegyzés: A képek eredetijét a gombák magyar nevére kattintva nézheted meg. A fűzfa botanikai illusztrációját innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése