Év gombája választás

A vöröses nyálkásgomba Chroogomphus rutilus az egyik jelölt a 2019-es év gombája címre. A másik kettő a bronzos vargánya és a királytinóru (Boletaceae). Mindhárman a tinórugomba-alkatúak Boletales rendjében vannak, de a nyálkásgomba másik családba tartozik: Gomphidiaceae, amiben két fontos nemzetség található, egyik a Chroogomphus, a másik a Gomphidius, aminek típusfaja a barna nyálkásgomba G. glutinosus. A vöröses nyálkásgombának a nevével ellentétben nedvesen is csak tapadós felületű a kalapja, míg a barnáé nagyon ragacsos. Ezért a kalapbőrét jobb lehúzni. A vörösesnél erre nincs szükség. Jó, ehető gombák. Húsok szép lilás lesz megfőzve. A vöröses árusítható gomba.
Amiért őt választottam és nem a gyönyörű királytinórut vagy nagyszerű ízű bronzos vargányát, hogy elterjedt fajról van szó, ami országszerte megtalálható, de gyakorisága ellenére kevésbé ismert. Természetesen a gombászok jól ismerik, de a csiperke-laskagomba-óriás pöfeteg háromszögben mozgók alig. Egyedi megjelenésű, nyártól késő őszig terem hosszútűs fenyők alatt: erdei- és feketefenyő. Azok gombapartnere. Húsa nyersen narancssárgás, megfőzve pirosas-lilás. Ideális színes gombasalátákhoz.
Amiért jobb év gombája jelölt, hogy egyszerűbb élőben is bemutatni, ugyanakkor valóban meglepően néz ki a laikusok számára.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése