Gombatermesztés Szent Grálja

Az ízletes vargánya Boletus edulis magyar és tudományos neve egyaránt jelzi, hogy finom ennivaló. A legnépszerűbb csemegegomba frissen, szárítva egyaránt. Egyedi, különleges íze van. Termőidejében sokan gyűjtik és adják el kereskedőknek hazánkban is. Óriási az igény rá, így évtizedek óta kutatják a termesztésének módját.
Jól tudjuk, hogy fákkal élő gombákat szinte lehetetlen termeszteni, mert fontos szerves anyagokat kapnak partnerüktől, amik hiányában nem tudnak termőtestet növeszteni. Csak úgy lehetséges az ültetvény létrehozása, ha a növényi partnerrel együtt telepítik. Ezt már megoldották néhány szarvasgombánál, akár a kertedben is lehet nyári szarvasgombás mogyoró bokor. Sajnos a vargánya nehezebb eset, de most felcsillant a remény. Spanyol kutatók áttörést értek el, és a balzsamos szuharral Cistus ladanifer sikeresen társították. Rájöttek, hogy a növény és a gomba egymásra találását segíti egy baktérium. Jelenleg már a kísérleti ültetvénynél tart a kutatás.
A szuharfélék családja lágyszárúakat, félcserjéket és cserjéket tartalmaz, amik közül több faj hajlamos gombákkal társulni, például Tuberaria guttata a berber homoktriflával Terfezia arenaria.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése