Ugrás a fő tartalomra

A tél vége

A klímaváltozás eltörli a gyerekkoromból ismert telet és a generációm lehet az utolsó, aki még látott a síkvidéken hótakarót.
Decembertől figyeltem a GFS-t a Wetterzentrale oldalon, és feltűnt, hogy a hideg sapka két részre vált, és a fagyos levegő Észak-Amerika, Oroszország felett halmozódik a fél éves tél alatt. Februárra egészen hideg lett a két hideg örvényben, és várható volt, hogy észak-kelet felől mi is kapni fogunk az egyikből: "Oroszországból, szeretettel". Csak kellett ehhez egy ciklon, ami lerántja onnan. Pont a születésnapomon megérkezett, és február 24-én, Jégtörő Mátyás napján beköszöntött az igazi téli időjárás. Bár ez a tényen nem változtat.

A tél az átlagosnál enyhébb volt. Január első hetében kinyílott a téltemető és a hóvirág a kertemben. A talaj meg sem fagyott. Február 10-én sáron csúszkáltam az első osztrák csészegombákat keresve, amikből bőven találtam.
Az enyheség oka, hogy a téli leszálló légmozgás, a hideg anticiklon nem alakult ki, nem telepedett ránk, így nyugatról az óceán felől akadálytalanul elérhettek hozzánk a ciklonok. Ennek köszönhető a bőséges csapadék is. A talaj telítve vízzel. Nyoma sincs a tavalyi jelentős vízhiánynak.
A mai az utolsó téli nap a 2018-as télből. Hétfőtől erőteljes melegedés kezdődik és egy hét múlva plusz tíz, tizenöt Celsius fok lesz. Aztán jöhet még hideghullám, lehet hózápor, de a melegedés megállíthatatlan. A Szahara felől bármikor elindulhat felénk a hőség. A klímaváltozás előbb az évszakokat zilálja szét, majd az életünket is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…