Erdők Nemzetközi Napja

Tíz nappal korábban Szanazugban jártam ligeti csillagvirágot fotózni. Egyik természeti értékünk, ami a folyamatos bolygatás ellenére még megtalálható az erdőnek hit faültetvényeinkben. Ugyan az üdülőkhöz vezető úttól nem kell sokat besétálni a fák közé a művelési úton, de most felmarták a fakitermelés gépei, így sártengeren evickéltem be és ki. Azonban a csillagvirágok kárpótoltak a kellemetlenségért.
Az élmény eredményeként egy kérdés ugrott elő, hogy mennyire tekinthető turisztikai szempontból vonzónak az "erdő" Békés megyében? A válaszom, nem tényező. Ezek itt nem erdők. Alaposan nézd meg a lenti képet, egyik oldalt pár éve felújított, másik oldalon idősebb, hamarosan vágható tölgytelepítés.
Szerintem sok lelki nyomorunk eredője, hogy megfosztottak minket a valóságtól és pótlékokat hazudnak eredetinek. Nekem fájó pont, hogy erdőnek nevezett leromlott ültetvényekben keresem a természet túlélőit. Ami volt, nem tér vissza belátható időn belül. Amit most kivágnak, csak 60 év múlva lesz ismét erdőimitáció. 

Egyetlen pici reményem, hogy a csillagvirágok kitartanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése