Hőhullám előtt Pósteleken

Az év 24. hete az esőt adó ciklonoknak köszönhetően, amik harminc nap alatt végül 68 mm csapadékot adtak Békés megyének, csodálatosan üde zöld és gombákban gazdag volt. Ennek ellenére sem érte el a termőhullám a 2020-as szintjét. Mi tért el idén a négy évvel korábbitól? Beékelődött két pokoli nyár, a 2021 és 2022-es! Ezek olyan forróak és szárazak voltak, hogy még tovább száradt Békés megye, és az égi áldás már nem képes pótolni a veszteséget! Tehát hiába kaptunk jó esőket, azok már képtelenek érdemben enyhíteni a szárazságon. Időszakosan kivirul a táj, de olyan erőteljes a párolgás, és akkora a vízhiány tájléptékben, hogy az esők pozitív hatása hetek alatt elillan és kialakul a pusztító aszály. Észrevehetően pusztulnak a fák a hősokk és vízhiány, valamint az UV-terhelés miatt. Pluszba a legyengült fákat számos kártevő támadja. A csodálatos nyitóképem tünékeny idillt örökített meg a pósteleki kastélyparkban. 
Tizenkettedikén nagyon jó esőt kaptunk, ennek csapadékösszege látható a mérő csövében, ami a kutatóház udvarán található. Ezzel lezárult Békés megyében a 2024-es medárdi(?) szezon, és közelít felénk a nyár első hőhulláma. A 25. hét egészen másmilyen lesz időjárás tekintetében. Napok alatt minden termőtest le fog bomlani és gombátlanná válnak az élőhelyek. Elképesztően gyorsan tőr ránk a forró légtömeg! Hétvégén már 30 Celsius fok fölött tetőzhet a napi maximum, és csütörtökön 38 Celsius fokon tetőzhet a hőség. Az emberi test átlagosan 36-37 Celsius fokos, tehát 38 már láznak felel meg! A jó hír, hogy ha alacsony a páratartalom, akkor jobban viseljük a hőséget, mert hatékony az izzadásunk hűtő hatása. Persze ilyen forróságban bőven kell vizet inni, és jobb 11-16 óra között árnyékos helyen tartózkodni. Az UV-sugárzás nagyon erős. Ez ellen is szükséges védekezni. Sajnos a bőrrák későn felfedezve halálos ráktípus. De félre a komor témákkal, mert a mai séta igazán csodálatos volt, még egy videót is készítettem.

Ezért szeretek a zöldben lenni, mert a természet hangjai és a természet látványa nyugtató hatású. Csak akkor szisszenek fel, amikor kullancslégy landol rajtam, amitől jobb minél hamarább megszabadulni. Természetesen fotóztam is. Lásd a képválogatást.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése