Erre nem számítottam, pedig tudtam, hogy lehetséges

A szombati naplemente a szaharai pornak és a közeledő erőteljes zivatarfelhők egünkre boruló üllőjének köszönhetően lenyűgöző látványt nyújtott. Az üllők alsó feléről a mammatus felhők lógtak le, tisztára olyan hangulatot adva a pillanatnak mint a Twister című 1996-os filmben, amikor éjszaka közeledik a gyanútlan főhősök felé az F4 tornádót produkáló szupercella. Ugyan a Kárpát-medence kicsinysége miatt nem túl gyakoriak az ilyen felhő gigászok, de azért 2024. június 22. estéjén kitett magáért a légkör és kitermelt elképesztő jégesőket produkáló szupercellákat. Békéscsabának szerencséje volt, egyik sem haladt át felettünk. Láttam már nagyméretű jégszemet, 2016. június 21-én Gyulán.
Természetesen ezt is és a többit egy szupercella szórta el. Ma este még ennél is nagyobbak hullottak néhány településre országszerte. Ekkora jégverés mindent "ledarál" a kertben, a szánton és be tudja törni a palacserepeket, redőnyöket, ablakokat. A klímamodellek évtizedek óta jelzik az extrém időjárási jelenségek gyakoribbá válását a jelen időszakunkra és még tovább is. De a cikk írásakor vihar utáni béke van. Írom a cikket és közben érzem, ahogy a kinyitott ablakok miatt áramlik a levegő a házban, jön be a hideg és tolódik ki a meleg. Az udvar mélyzöld és most az égen vastagabb, szürkébb felhőzet van. Ismét morog egy felhő, ami tőlünk keletre halad el és Póstelekre zúdítja záporesőjét. A felhő kifutószele miatt kicsit a városban is megélénkült a szél. Csodálatos újraélése van a medárdi időjárásnak, amiben már oly régen volt részem. Tinédzserkoromban megszokott volt a konvektív szezon és rajongva figyeltem a hatalmas felhőket. Jó ismét átélni a régi tapasztalatot. Ez jobb mint ha beszorult volna a déli forróság a Kárpát-medencébe! Ráadásnak nagyon jó esőt kaptunk az ijesztő felhőkből. A kiadós záporeső síkterepen is okozhat múló bajt, de ha hegyvidékre zúdul rá, akkor pusztító áradássá lesz. 

Ez a helyi katasztrófa annak, aki nem éli át, pusztán csak borzongató szenzáció, miközben a klímaváltozás globális jelenség és egyikünk sem menekülhet hatásai elől. A videóból különösen erőteljes pillanatnak tartom, ahogy a három ember a házak közé feltorlódott autókon áll. Az ipari civilizációnk alkonyának egyik legtalálóbb élet adta illusztrációja. Kevesekben tudatosul, de a motorizáció a fajunk történetéhez mérten röpke ideje létezik, a Ford T-modell 1908-tól volt kapható. A kőolaj az 1850-es évektől kezdődően lett meghatározó nyersanyaga a hihetetlen gyorsasággal fejlődő ipari civilizációnknak, előtte a szenet használtuk. Gyilkos irónia, hogy a környezettudatos német állam bezáratta atomerőműveit és újranyitotta ligninbányáit. A felgyorsult technikai fejlődésünk negatív fejleménye az ugyanilyen ütemű felszámolása a természetes élőhelyeknek. És még van valami, ami minket is hátrányosan érint, hogy valami iszonyatos mértékű környezetterhelést zúdítottunk a bioszférára és saját magunkra is!
Tegnap lementett hőtérképen jól látszik, hogy a közeledő hidegfront ellenére milyen sokáig tartotta magát a hőség a dél-keleti országrészben, ahol élek. Késő délután még mindig 30 Celsius körül volt a meleg, így nem mentem ki a városba, pedig számos jó program volt, de nem akartam ismét csurom vizesre izzadni és este a zivatarok idején eláztatni a kamerámat. Inkább itthon maradtam élőben követni az égi eseményeket. Eleve nem tudtam aludni, mert a szobába már beszorult a meleg, 28 Celsius fokosra melegedett fel. Ilyen gyorsan még sosem érte el a nyári hőmérsékletét a szoba, erre általában eddig a második tartósabb hőhullám során került sor a korábbi években. Ahhoz mérten, hogy milyen kellemes, esős, kánikula mentes időjárás volt az év 24. hetén, annál durvábban ért engem a pár nap alatt ránk ömlő forróság dél-nyugat felől. Ez igen meleg trópusi légtömeg volt, amihez aztán hétvége felé társult egy meleg nedves szállítószalag is. Aztán jött a hidegfront, ami hullámot vetett felettünk és a hatalmas energiák egymásnak feszültek és gigászi felhőtitánok, avagy szupercellák alakultak ki, amik később rendszerré szerveződtek, és a műholdképen egy mezoléptékű konvektív rendszer jelent meg, avagy MKR. A szombat este légköri sztárja volt Európában, egyértelműen uralta a kontinens ezen részét. Ez a méltóságteljes légköri fenomén adta a kiadós esőt a gombász terepemnek. 
Az most engem nem érdekel, hogy egyénileg kit milyen kár ért, mert létezik biztosítás, és az ember gondol a bajra, amiről évtizedek óta tudomása van. Természetesen elkeserítő látvány a jégkár, vagy az elöntött pince, megrongálódott tető, de ezeket ki lehet heverni, ami viszont egyre inkább elviselhetetlen lesz, az emelkedő hőmérséklet. Tényleg felgyorsítottuk a felmelegedést, ami korábban sosem tapasztalt kihívás elé állítja a globálissá vált civilizációnkat. Akik most születtek, azok közül páran meg fogják élni a század véget, és életük során meg fognak fizetni a felmenőik pazarló életmódjáért. Nem az AI rúgja ránk az ajtót, mert ahhoz energia kell és az nem lesz, hanem a klímaváltozás. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése