"Kellemetlen igazság"

"...mert ha így folytatjuk, gyermekeinkre és unokáinkra és az egész emberiségre - egy értékcsökkent, lepusztult és ellenséges bolygót hagyunk hátra."
Al Gore: Kellemetlen igazság 2006
Angliában 40Celsius fok közelében tetőző hőhullám tombol a napokban, de Portugáliában és Franciaországban is hőmérsékleti rekordok dőlnek meg. 2000 augusztusában Békéscsabán volt az új évezred első rekordja, amikor 41,7 Celsius fokon tetőzött a hőség és esély van rá, hogy idén ugyanilyen forróságot tapasztaljak meg. Annak a napnak a naplementéje beleégett az emlékezetembe. Előttem van a narancsvörös napkorong, hiszen a levegő rendkívül poros volt, akárcsak idén. Az ember kedveli a naplementét, mert olyan szép, de az a naplemente bennem vészterhes emlékként lángol. Onnan számolom a civilizációnk hanyatlását. Pedig sokan, nálamnál jóval tanultabbak és okosabbak figyelmeztettek minket a bajra és a veszélyre!
2017-es fotóimmal illusztrálom a bejegyzést. Ez egy szárazabb év volt, összesen 510 mm volt az éves csapadékösszeg, de 2022-höz mérten még mindig jobbnak számított! 2000 után 2007 és 2011 döbbentett meg. 2007-ben olyan aszály volt, hogy októberre a fák zöme ledobta a lombját szomjúságában és késő novemberi hangulat lett úrrá a tájon. Döbbenten néztem a korai lombhullást. Nyomasztó és ijesztő volt. Aztán 2011 újra megmutatta nekem, hogy milyen az aszály, és 2021 még keményebb leckét adott, amit 2022 folytat tovább. Oktat minket a szárazság, figyelmeztet minket a hőség. Ideje lenne a fejünkhöz kapni, hogy gyakorlatilag életveszélybe sodródunk a passzivitásunk miatt! A víz létfontosságú, mi mégis kiszárítottuk az Alföldet. Nem a háttérhatalom miatt nincs víz, hanem a helytelen vízgazdálkodási gyakorlat miatt és az egyéni érdek józan észt felülíró önzése miatt. Azonban mit ér a megszerzett szántóföld, ha vízhiány miatt teljesen ellehetetlenült a termelés?!
Szerintem te rád is jó hatással vannak a zöld alapszínű fotóim 2017-ből. A zöld az egészséges természet színe. Szívesen öltözök zöldbe, és jól érzem magamat a fák között. Sajnos érzékelem a fák segélykiáltásait, aszályban egészen másféle fito anyagokat választanak ki. Szinte sikoltoznak, kifejezik szenvedésüket, vízért kiabálnak. Amikor átmentem a Kisökörjáráson vasárnap, szinte agyonnyomott a növényzetből érkező stressz. Megrogyott térdem, elnehezült lábam és tehetetlenül néztem fel a fákra, hogy nem tudok segíteni rajtatok! Ránk nézve is végzetesnek bizonyul az Alföld kiszárítása. A víz létfontosságú. Most ránéztem a páratartalom térképre, és 30% alatti az ország jelentős részén. Ugyanilyen alacsony a talaj felső rétegének víztartalma, ami annyit tesz, hogy porszáraz és nem tartalmaz a lágyszárúak sekély gyökérzete számára felvehető vizet. Ezért kókadnak még a gyomok is. Döbbenetes látni a növények fonnyadását.
Öt évvel korábbi fotó Szanazugból a Kettős-Körös partjáról. Mostanában nem megyek víz közelébe, mert vízfolyásaink pangó állóvizekké lettek. Például itt Csabán is büdös az Élővíz-csatorna. Felfordult a gyomrom a szagától. Iszkoltam el a közeléből. Rettenetes, ahogy az élővízből posvány lesz. Egyébként csak úgy találomra szemezgetni kezdtem a vízzel kapcsolatos tanulmányokból, és linkelek egyet. Nagyon tanulságos. Tehát van egy több évtized óta ismert globális probléma, amire kisebb cselekvésektől eltekintve, a tömeg szintjén nem akarunk tudomást venni, pedig a víz sorskérdés. Elképesztő, hogy mennyire felelőtlenek vagyunk! A sok egyéni érdek felmorzsolja a fajunkat. Egymást fojtjuk meg. Aztán pánikba esve szaladgálunk és a másikat vádoljuk, meg a háttérhatalmat emlegetitek, holott szimplán ti magatok vagytok az "életlen kés a fiókban", hogy finoman fogalmazzam meg, milyen picike a rálátásotok a valóságra és mennyire nem akartok tudomást venni arról, vége van a kényelem korának, a civilizációnkat feléltük. Mi vagyunk a barbárok, akik a kényelembe belehülyülve, primitív szintre visszazuhanva fogjuk a másik fejét betörni.
Szintén öt éves emlék. Sokak által kedvelt nagy őzlábgomba fiatal termőteste csertölgy ültetvényben. Egy szemnek és léleknek kellemes élőhelyi fotó. Egyáltalán lesz alkalmam idén hasonlót készíteni? Olyan messzinek tűnik a késő ősz. Jönni fognak áztató esők novemberben, decemberben? Elméletileg előfordulhat, hogy katasztrofális mértékű áradások kövessék a pokoli nyarat. Lásd Kelet-Ausztráliát, ami nem is oly régen hatalmas kiterjedésű tüzektől szenvedett, most pedig hasonló mértékű áradások sújtják. Extrém mennyiségű csapadék zúdult le! Hiszed vagy sem, a németországi árvíz egy éve volt. Belinkeltem a bejegyzés végére az egyik hírvideót. Nálunk tavaly ugyanekkor porszáraz volt már minden. Igen, lesznek extrém áradások beékelődve a hosszú száraz periódusok közé. Azonban az édesvíz fogyóban van. Sokkal jobban meg kéne becsülnünk és egészen másként gazdálkodni a természeti javakkal. A pazarlás koráról a saját érdekünkben át kell váltanunk a mértékletesség korára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése