Gombák a vizsgálóban

Végre volt némi kínálat helyi gombákból a vizsgálóban. Három fákkal élő és nyolc korhadékbontó landolt az asztalomon gombásztársaktól. Az óriás bokrosgomba nincs a képen. Ezzel együtt volt tizenegy. Tehát vasárnap három rend képviselőit láthattam, a kalaposgombákból a nagy őzlábgombát, piruló őzlábgombát, nyálkás gyökeresfülőkét, barna csengettyűgombát, karbolszagú csiperkét; a tinórualkatúakból a nyárfa-érdestinórut, egyik nemezestinórunkat és a begöngyöltszélű cölöpgombát, a taplóalkatúakból az óriás bokrosgombát, rőt likacsosgombát és az egyik lakkostaplónkat. A felsorolt gombákból jó étkezési fajok a nyárfa-érdestinóru, nagy őzlábgomba, töltelékgombának remekek a piruló őzlábomba és a kis nemezestinóru. Meglepetésemre a bokrosgombát étkezési céllal szedte a gombásztárs, mert már egyszer megkóstolták és a családnak ízlett. Fontos tudni, hogy csak a zsenge óriás bokrosgombát érdemes leszedni! Idősebb állapotában élvezhetetlenül rostos.
Hazafelé sétálva egyik városi lakcímén megnéztem a sárga gévagombát. Zárt kertben szilvafát gyötör és fal fel. Őszi termőhullámában elődugta termőtestét. Sajnos a kerítés mögül fotózhattam. Pedig szívesen lekanyarítottam volna a fáról a gombász bicskámmal. Ez egy szép és feltűnő termőtestet növesztő taplónk, ami viszont a fát élve felfalja. Nekünk kellemes élmény, de a növénynek rossz. Ha van gévás lakcímed, érdemes ránézned. Időben csípd el a termőtestet, mert később emészthetetlenül rágós. A legutóbbi videómban bemutattam a számomra kívánatos állagú gévát. Meglepően jó ételalapanyag. Azonban sose feledd alaposan megfőzni!
A nappali meleg és szárazság miatt a legjobb kora reggel gombászni. Amikor hűvös van és harmat nedvesíti a tájat. Ugyan nincs gombabumm a lehetetlen időjárás miatt, de kedvenceink hősiesen küzdenek és ha szerencsés vagy, akkor találhatsz jó gombát. Ha pedig ismeretlen fajra akadtál, hozd be hozzám a vizsgálóba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése