Év gombája szavazás 2022

Elindult a közönségszavazás online a Magyar Mikológiai Társaság honlapján. Az előző cikkben bemutatott hat gombából az országos gombásztalálkozón kiválasztásra került három. Jó volt a tippem, lásd az előző bejegyzést. Azonban kedvenc rend hármasom mérete alapján sorolom fel a triót, mert véletlenül mindegyiket képviseli egy-egy faj. A kalaposgombákat, ami elképesztően fajgazdag rend, tele szakellenőri szempontból fontos fajokkal, a bársonyos fapereszke képviseli. Lásd a nyitóképen. Gyönyörű gomba, sárga húsát borvörös pikkelykék fedik. Fenyő korhadékon tenyészik. Alföldtől hegyvidékig megtalálható. Kesernyés íze miatt nem ehető. Viszont mindig hálás fotótéma. Miért nem "igazi" pereszke? A pereszkefélék családjának névadó nemzetségét nevezem igazinak, ami a Tricholoma.
A tinórugomba-alkatúak rendjét a vöröses nyálkásgomba képviseli. Vastag, ritkán álló lemezei miatt kalaposgombának tűnik, de nem az. Genetikai vizsgálatok alapján a renden belül a fenyőtinórukhoz van közelebb, akárcsak a többi nyálkásgomba. Nagyon különös az életmódja. Sokáig gyökérkapcsoltnak tekintettük a nyálkásgombákat, de több fajukról kiderült, hogy bonyolult hármas kapcsolatban vannak egy adott fenyőtinóru fajjal és a hosszútűs fenyővel, ami a fapartner. A vöröses nyálkásgombát gyakran szemcsésnyelű fenyőtinóru társaságában találjuk meg. Pont ilyen helyen van megörökítve a termőteste is. Ehető és narancssárga húsa főzés során lila lesz. Árusítható gomba. Abszolút remek év gombájának. A favoritom.
A galambgomba-alkatúak rendjét az ízletes rizike képviseli. A három közül a legismertebb, az egyik legnépszerűbb ehető gomba. Gyönyörű lazacszíne, répaszínű tejnedve, ami megzöldül, ahogy megfogdosott termőteste, könnyen felismerhetővé teszi. Hosszútűs fenyőkkel társul, akárcsak több rokona vagy a vöröses nyálkásgomba és jó pár fenyőtinóru. Pinus nemzetség fajai alatt enyhe-esős őszön meglepően sok jó ehető gombát találhatsz. Az ízletes rizike az egyik és méltán kedvelt. Árusítható. Annyira népszerű, hogy komoly esélye van megnyerni a közönségszavazást.
Kérlek, szavazz te is! A győztes kiléte az országos gombakiállításon fog kiderülni, ami október 15-17-én lesz Budapesten.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése