Karácsonyi ajándékom

Az isztriai szarvasgomba Tuber magnatum az egyik olyan gomba, aminek kilónkénti ára százezer forint körül van. Természetesen a kereslet és kínálat váltakozása hat az árára. Idén bőségesen termett Európában, amitől jelentősen olcsóbb lett. Magyarországon ugyanannyi került elő mint tavaly. Hazánkban nem az elsődleges szarvasgomba faj, hiszen mediterrán jövevény, csak itt-ott lelhető fel. Azonban rokonai meglepően gyakoriak. A Tuber nemzetség mintegy negyven faja él nálunk, de földalatti termőtesteik ritkán kerülnek szemünk elé. Két jól elkülöníthető csoportra osztható a nemzetség, fehér és fekete szarvasgombákra. Ez nem tudományos felosztás, pusztán a színűkre utal. Az isztriai a fehérek közé sorolható világos perídiuma miatt. Az érett gombának erőteljes, fokhagymára emlékeztető illata van. A gleba (termőréteg) márványozott mintázata időnként vöröses, aminek egyik nevét köszönheti, piroshúsú szarvasgomba.
Ez egy fűszergomba, akár csak a rokonai. Nem is bírnád megenni egyben, mert nagyon aromás. Érdemes fűszervajat készíteni belőle. Különleges csemege pirítósra kenve.

Megjegyzés: Senkit sem bíztatok a szarvasgombászatra, mert komoly szakmai feltételei vannak és az erdők bérleti rendszere már szinte fix, minden területnek megvan a képzett gombásza. Ne kergess romantikus ábrándokat! Az orvgombászatot senki sem tolerálja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése