Ahol a fenyők élnek

A karácsonyfa állítás szokása kapcsán mindig téma, hogy micsoda dolog élő fákat használni alkalmi díszként. Jobb lenne áttérni a műfenyő használatára. Élő fenyő vs. műfenyő vitában inkább az élő növényt választom, és mindjárt megtudod, hogy miért. Először is évtizedek óta ültetvényeken nevelik a karácsonyfának szánt fenyőket. Ha nem sírsz a 60-80 éves tölgyekért, amiket bevágsz felhasogatva a kazánodba vagy kályhádba, finoman fogalmazva álságos, ha keseregsz szegény fenyők miatt. A karácsonyfa szezonális virágkötészeti terméknek számít, ugyanolyan gazdasági célú faanyag mint a tűzifa. Második tény, a fenyőfélék nem igazán szeretik a mi vegyes kontinentális klímánkat. Nem őshonosak nálunk. Rövid életűek. (A közönséges tiszafa Taxus baccata, ami szintén a fenyőalakúak rendjébe tartozik, de saját családja van, viszont őshonos, és évszázadokig élhet.) Nem, bármennyire szeretnéd, a közönséges lucfenyő Picea abies sem őshonos az Alföldön, de még a Mátrában sem. Ez egy igazi magas hegyvidéki fa, 800-1600 méteren érzi jól magát, illetve a tajga erdőségeinek egyik állományalkotó faja. Pára és vízigényes. Lásd a nyitóképet, amin természetes megjelenési formájában láthatod. A lucfenyves egészen másként néz ki mint a lucültetvény. Sajnos a fotón megörökített részt letarolta a 2017-es szeptemberi szélvihar, illetve már javában zajlott a tarvágása. 
 Az ember faanyag igénye évezredekkel korábban megpecsételte a mérsékelt övi erdőség sorsát, és most sorra kerültek a magas hegységi lucfenyvesek is. A hagyományos fakitermelésre utalnak a korhadó tuskók, amiken csemeték nőnek. Kényelmesen, derékben vannak kivágva. Egy-egy fa még nem a vég, de a mai egész hegyoldalakat letaroló kitermelések, szabad rablások már komolyan veszélyeztetik az utolsó természetes erdőket. Ráadásnak a klíma változik odafent is, amitől szenvednek a fenyők. A helyedben nem a karácsonyfának termesztett fenyők miatt aggódnék, hanem a lucfenyvesek miatt, nőjön az 1000 méteren vagy a tajgán. 
 A fajunk energiaigénye és tájátalakító képessége együtt veszélyezteti a bolygó bioszféráját. Sajnos kegyetlen tény, de bioszféra nélkül kihalunk. Élőlényekként élő környezetre van szükségünk. Ennek a tudásnak a távoli megidézése az örökzöldekhez kapcsolódó számos népi hagyomány. Amikor fenyőt díszítesz, az élet folytonosságát idézed fel, hiszen körötted vannak a szeretteid, gyermekeid. Kár, hogy a fához kötődő érzelmeink elsorvadtak, kizárólag kelléként, anyagként tekintünk rá, amire szükségünk van, ismerjük az árát, de régen elfeledtük az értékét. Mennyire lehet értékes egy ünnep, ha fő jelképe érték vesztett?
Ha sietsz, még van néhány éved látni a fenyők igazi otthonát. Aztán a klímaváltozás és a fakitermelés együtt elsöpri a lucfenyveseket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése