Fenyőtoboz az isten kezében

Decemberben több cikket szenteltem a fenyőknek és gombáknak, és még mindig foglalkoztatnak az örökzöldekkel kapcsolatos témák. Ezért figyeltem fel egy Marduk isten ábrázolásra. Az isten az egyik kezében fenyőtobozt tart, a szabályos forma alapján aleppói fenyőét Pinus halepensis. Ez felkeltette az érdeklődésemet és mindenféle ezoterikus eszmefuttatásba szaladtam bele. Többek közt a fenyőtoboz segít felnyitni a harmadik szemet. Ősi szimbólum, például a férfiúi teremtő erő, a szerelmi szenvedély jelképe. Ha megnézünk alulról egy fenyőtobozt, szép spirálmintázatot láthatunk, melynek szabályossága megragadta az ősök figyelmét. A spirál is fontos szimbólum az örök ciklikusság, a végtelenség jelképe. Tehát nem véletlen, hogy a mezopotámiai isten a kezében tartja.
A fenyőkhöz, örökzöldekhez szintén kapcsolódnak szimbolikus jelentések, elég csak az életfát megjelenítő karácsonyfára gondolni.
A Pinus nemzetség fajai gombász szempontból is jelentősek, mind társulnak gombákkal. Ráadásnak több faj magja ehető, tápláló csemegék.
 


Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése