A gombászok titkos élete


A videómegosztón gombás témában keresgélve akadtam rá Diego Bonetto három évvel korábbi videójára. A vadontermő ehető növények szakértője, de érdeklik a gombák is. Ez teljesen logikus, mert a gomba szintén "ingyen" táplálék a természettől. Diego az ausztrál "erdőkóstoló" mint Dénes Andrea, a hazai vadnövény szakértőnk.
A videó egy gombatúrát mutat be, amilyeneket magam is szervezek. Sok hasonlóság van Diego és az én munkamódszerem közt. Bár nekem többféle növénytársulás áll rendelkezésemre, változatosabb gombakínálattal lephetem meg a kezdő gombászokat.

A Penrose Állami Erdészet egyik ültetvényében készült a videó.
A Pinus radiata amerikai fafaj, Ausztráliában nem őshonos. Amikor nálunk tél van, a déli féltekén nyár. Odaát márciustól júniusig tart a gombaszezon, ami nálunk időjárás szempontjából augusztus novembernek felel meg. A januári gombászat olyan mint amikor én júniusban terepre viszem a csapatot. Bőven van gomba a fák alatt.
Ugyan őszi termőidejű fajoknak hisszük a videóban szereplő ízletes rizikét Lactarius deliciosus, barna gyűrűstinórut Suillus luteus, de csak azért, mert az őszi időjárás kedvezőbb. Egyébként júniustól teremhetnek.
A Pinus nemzetség fajai mind társulnak gombákkal. Egy erdeifenyő P. sylvestris elegyes tölgyes remek gombászhely. Természetesen a fenyő és a tölgy is társul az ízletes vargányával Boletus edulis. A gomba mindkét fát kiszolgálja. Sajnos a videóban nem szerepel, csak rizikét és gyűrűstinórut találnak. Előkerül még két gomba, a gyilkos galóca Amanita phalloides (minden gombatúrán bemutatom, ha van) és az Omphalotus nidiformis, ami a mi világító tölcsérgombánk O. olearius rokona. Ugyanúgy világítanak halvány fénnyel a lemezei.
A gombatúrát a reggeli zárja le, amikor Diego megpirítja a feldarabolt rizikéket. Szóba kerül a gombák tartósítása, hogyan lehet eltenni a természet ajándékát. A gombát a termőidején túl is jó élmény megenni.
Diego túl messze van ahhoz, hogy túráz vele, de én itt vagyok Békéscsabán. Kiváló erdők vannak az Erdélyi-szigethegységben, dombvidéki gyertyános-tölgyesektől egészen a tiszta lucfenyvesekig sokféle növénytársulásban és fa alatt keresgélhetjük a jó gombákat. Ha gombászol velem, garantáltan elkerülheted a gombamérgezést, mert csak a jó gombákat hagyom a kosaradban. A másik előnye a gombatúráknak, hogy a terepen járva lehet a legtöbbet tanulni. Plusz a természetjárásnak bizonyítottan pozitív hatása van ránk.
Ha érdekel a "gombászok titkos élete", szeretettel várlak a békéscsabai gombaklub programjaira.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése