Az év gombája 2016-ban, a lilatönkű pereszke

A lilatönkű pereszke Lepista personata a kezdő gombászok álom gombája, ami a felismerhetőséget illeti, mert jellegzetes megjelenésű, semmi mással nem téveszthető össze.
Világos színű, húsos kalapja, kalappal egyező színű lemezei és feltűnő, lila színű tönkje van. A spórapora fakó húsrózsás, így lemezei világosak maradnak.
Kedvenc, füves élőhelyein a késő őszi szezonban nagy mennyiségben gyűjthető. Azonban jó tudni, hogy az aromásabb gombák közé tartozik, nemcsak a külseje, hanem az íze is jellegzetes, nehéz, pereszkés, kissé földes jellegű. Előbb kisebb adagot érdemes elkészíteni belőle, mert egyéni érzékenység esetén okozhat gyomorpanaszokat. Ha nincs panasz utána, akkor érdemes többet szedni belőle, mert például a kicsikből finom gombasavanyúság készíthető. Én rántott gombaként szeretem, de jó leves és természetesen pörkölt főzhető belőle. Sokféleképpen elkészíthető, kiadós gomba.
Megérdemelten lett az év gombája 2016-ban.
N
agyobb füves helyeken, főleg legelőkön vagy gátoldalakon található. A rugalmas, kemény, begöngyölt kalapszélű példányok jobb ízűek, amelyek tönkjén jól látható a lila szín.
Időnként tavasszal is előjön egy-egy termőteste, de igazi termőideje a késő ősz. A fagyokig terem.


Kiegészítés: Véletlen egybeesés, Németországban is az év gombája lesz 2016-ban. 

1 megjegyzés:

  1. Kedves Andrea!
    Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra, ezután sűrűbben is elő fogok fordulni Nálad. :) Nagyon szimpatikus írásaid vannak. Ha időd engedi nézz bele az én blogomba is: felhonezo.blogspot.hu
    Üdv, Nata. :)

    VálaszTörlés