A boldogság kék gombái 23.

A kék gereben Hydnellum caeruleum a rokonához, az ánizsszagú gerebenhez Hydnellum suaveolens hasonlóan kékes színű, és összekeverhetők egymással, de a kék gerebennek nincs ánizsillata. A Bankeraceae családba tartoznak és nincsenek rokoni kapcsolatban a sárga gerebennel Hydnum repandum, ami a rókagomba-alkatúak rendjébe tartozik. A termőrétegük hasonló, tüskés, de ettől még két külön gomba csoportról van szó. A Hydnellum fajok a Thelephorales rendben vannak. A húsuk parafaszerű, míg a sárga gerebené elég puha ahhoz, hogy megegyük. A termőrétegnél pont fordítva van, a sárga gereben tüskéi törékenyek, a Hydnellum fajoké rugalmas. A látszólag hasonló termőtestek becsapósak lehetnek.
A kék gereben húsa a kalapban kékesen zónázott, a tönkben narancsbarnás; kissé lisztszagú. Ezek feltűnő tulajdonságai, de inkább maradjon a helyén a termőtest, ha ráleltél, ne tedd tönkre. Augusztustól szeptemberig terem savanyú talajú fenyő- vagy vegyeserdőben.
A Hydnellum nemzetség, de maga a család többi faja is ritkának számítanak hazánkban, ahol eddig tizenkilencet dokumentáltak, köztük van a kék gereben is. Magyarországon védett a családból: fekete gereben
Phellodon niger,
lilahúsú gereben Sarcodon joeides, korpás gereben Sarcodon scabrosus.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése