Cserepes gereben

A cserepes gerebent Sarcodon imbricatus 2014. augusztus közepén fotóztam le a Pádis-fennsíkon felhős időben egy lucfenyő Picea abies alatt. A kevés fény miatt lettek furák a kép színei. Azonban a lényeg, a kalap felületén körkörösen elhelyezkedő, nagy, elálló, cserepes pikkelyei jól láthatók. Erről kapta a magyar és a tudományos fajnevét is, imbrice=csempe.
2013-ban a Vend-vidéken is megtaláltam október elején egy elegyes erdőben, ott is lucfenyő közelében volt.
A termőrétege nem látszódik a képen, de törékeny tüskéi vannak, amik lefutnak a tönkre. Nagyon karakteres, könnyedén felismerhető gomba. Ugyan ehető fiatalon, de annyira ritka és egyedi, hogy semmiképpen sem javaslom a gyűjtését. Az előző cikkben egyik rokonát, a kék gerebent
Hydnellum caeruleum mutattam be. A Bankeraceae család fajai az erősen savanyú talajú, öreg erdők gyökérkapcsolt gombái. Társulnak a bükk Fagus, tölgy Quercus és tűnyalábos fenyő Pinus, lucfenyő Picea nemzetségek fajaival. Élőhelyükön szinte mindig van nyitvatermő fafaj is, mert a legtöbbjük a fenyőket kedveli. Sajnos a klímaváltozás, az élőhelyek megváltozása az ember hatására egész Európában fenyegeti a családot. Minden Bankeraceae gereben veszélyeztetett fajnak számít. Többük vörös listás.
A cserepes gereben hazánkban erősen veszélyeztetett kategóriában van. Ha ráleltél, örülhetsz neki, fotózd és ne vedd fel a termőtestét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése