Ugrás a fő tartalomra

Őszi programok

Októberben minden a gombákról szól. A hónap első pár napját az Őrségben töltöttem és a Vendvidéken gombásztam.
Most szombaton a gombaklub belső magja közös gombászatot tartott. A gyűjtött gombát megfőztük, megettük. Az időjárás gyönyörű volt. Ez a vénasszonyok nyara, a késő nyári idő az őszi napéjegyenlőség után. Bár a meleg gyorsan szárítja a füves és fás élőhelyeket, de a szanazugi telepítésekben bőven találtunk ehető gombákat. Érdekes, hogy a gyűrűs tuskógombák egyelőre picikék, még csak most kezdtek el nőni. Azonban belőle is szedtünk 3-4 nagy marékkal. A fotón Anita örül a nagy őzlábgombáknak. Egy nappal késtük le a dobverő fejlődési fázisukat. Ennek ellenére pörköltbe kerültek. A pörköltet tavaly aszalt sötét trombitagombával ízesítettem. Öten voltunk, és majdnem teljesen elfogyott a nagy adag étel. Jól sikerült.
Ezen a héten, 18-án Erdélybe megyünk át. Körülnézünk pár kedvenc helyünkön, ha van gomba, szedünk, ha nincs, akkor túrázunk és egymást fotózzuk. Bármi is lesz, eddig minden erdélyi út kalandos élmény volt. Érdemes odaát gombászni és túrázni.
25-én a csapat átmegy Szarvasra, mert ismét lesz gombaismereti túra, amin tavaly hárman részt vettünk. A blog fejlécét az akkor lőtt egyik fotóból készítettem el.
30-án gombaklub a Békés Megyei Könyvtár emeleti terében délután négytől hatig. A gombás rész öttől lesz, négyre azok jöjjenek, akik szeretnének szalvétatechnikával mécsestartót készíteni. A hónap második gombaklubja Halloween előtt van, ami számomra egy fontos őszi ünnep. Ezért lesz egy kis kreatív része is a klubnak. Aki szeretne mécsestartót, hozzon magával papírvágó ollót, ecsetet, kicsi üvegedényt pl. 3 decis befőttesüveget. A szalvétákat és a ragasztót én hozom. Sajnos a ragasztónak van száradási ideje, tehát azonnal nem lehet majd elvinni a mécsestartókat, de elrakjuk azokat és másnap értük lehet menni. A gombás téma az őszi gombák lesznek. Ha megint szerencsénk van, ismét lesznek friss termőtestek. Az első alkalommal 35 fajt tudtam bemutatni.
További információk és friss hírek a Viharsarki gombászok csoportban.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…