Őszi programok

Októberben minden a gombákról szól. A hónap első pár napját az Őrségben töltöttem és a Vendvidéken gombásztam.
Most szombaton a gombaklub belső magja közös gombászatot tartott. A gyűjtött gombát megfőztük, megettük. Az időjárás gyönyörű volt. Ez a vénasszonyok nyara, a késő nyári idő az őszi napéjegyenlőség után. Bár a meleg gyorsan szárítja a füves és fás élőhelyeket, de a szanazugi telepítésekben bőven találtunk ehető gombákat. Érdekes, hogy a gyűrűs tuskógombák egyelőre picikék, még csak most kezdtek el nőni. Azonban belőle is szedtünk 3-4 nagy marékkal. A fotón Anita örül a nagy őzlábgombáknak. Egy nappal késtük le a dobverő fejlődési fázisukat. Ennek ellenére pörköltbe kerültek. A pörköltet tavaly aszalt sötét trombitagombával ízesítettem. Öten voltunk, és majdnem teljesen elfogyott a nagy adag étel. Jól sikerült.
Ezen a héten, 18-án Erdélybe megyünk át. Körülnézünk pár kedvenc helyünkön, ha van gomba, szedünk, ha nincs, akkor túrázunk és egymást fotózzuk. Bármi is lesz, eddig minden erdélyi út kalandos élmény volt. Érdemes odaát gombászni és túrázni.
25-én a csapat átmegy Szarvasra, mert ismét lesz gombaismereti túra, amin tavaly hárman részt vettünk. A blog fejlécét az akkor lőtt egyik fotóból készítettem el.
30-án gombaklub a Békés Megyei Könyvtár emeleti terében délután négytől hatig. A gombás rész öttől lesz, négyre azok jöjjenek, akik szeretnének szalvétatechnikával mécsestartót készíteni. A hónap második gombaklubja Halloween előtt van, ami számomra egy fontos őszi ünnep. Ezért lesz egy kis kreatív része is a klubnak. Aki szeretne mécsestartót, hozzon magával papírvágó ollót, ecsetet, kicsi üvegedényt pl. 3 decis befőttesüveget. A szalvétákat és a ragasztót én hozom. Sajnos a ragasztónak van száradási ideje, tehát azonnal nem lehet majd elvinni a mécsestartókat, de elrakjuk azokat és másnap értük lehet menni. A gombás téma az őszi gombák lesznek. Ha megint szerencsénk van, ismét lesznek friss termőtestek. Az első alkalommal 35 fajt tudtam bemutatni.
További információk és friss hírek a Viharsarki gombászok csoportban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése