Ugrás a fő tartalomra

Negyedik éve

Négy évvel korábban ezen a napon raktam ki az első bejegyzést a freeblogon, A föld húsa a gomba címmel. Azóta több száz cikket írtam, cirka 500 gombáról olvashatsz a blogban. Megtettem mindent, hogy az enyém legyen a leggombásabb magyar nyelvű blog. Négy év után bátran mondhatom, hogy a célomat elértem. Ha gomba, akkor Gombamánia. A blog látogatottsága egyenletes, követi az évszakokat. Bár idén a leglátogatottabb nyáron volt, az esős július hozta a látogatottsági csúcsot.
Sok minden történt a négy év alatt, a legjelentősebb esemény a gomba-szakellenőri vizsga volt. 2013-ban végre szakellenőr lettem. Azonban csodálatos volt az egy hét Őrség 2012 októberében, amikor első alkalommal vargányázhattam. Teljesen begőzöltem, elkapott a vadászszenvedély. Azóta lehiggadtam, megszoktam a vargánya közelségét. Jobb később mint soha alapon 2013 nyarán átmentem Erdélybe és életemben második alkalommal jártam 1000 méter feletti erdőkben. Szerelem második látásra. 2014-ben rápörögtem Erdélyre, és 15 gombatúrát szerveztem. Erre nincsenek szavak, egyszerűen látni kell az ottani erdőket. A fotón lévő 4 szép vargánya is erdélyi volt. 100-140 kilométerre Békéscsabától gombaédenek várják a gombászokat. Annyira jók voltak a gombatúrák, hogy 2015 telén fotókiállításom lesz az idei fotóimból. Jól fog indulni az új év. Sok tervem van, mert nagyszerű élőlények a gombák. Most pedig megyek és eszek egy szelet tortát valamelyik helyi cukrászdában.

Megjegyzések

 1. Kedves Andrea,

  Születésnapja alkalmából szeretnék gratulálni a blogjához!

  Nekem nagyon tetszik és sok örömet okoz az olvasgatása!

  Köszönet érte!

  üdvözlettel, egy kb 1600km-el észak-nyugatabbra lakó olvasója

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…