Ugrás a fő tartalomra

Helyzetjelentés

Délelőtt kipattantam az ágyból és elrohantam ügyeimet intézni. A kamerát nem raktam el, mert esős időben nincs értelme fotózni, csak a mobil volt nálam. Benéztem a piacra is, hogy vannak-e vadon termett gombák a piaci szakellenőr pultján. Voltak, de zömmel egyetlen faj termőtestei borították az asztalkát, az óriás tölcsérgombáé Infundibulicybe geotropa. A linkelt írásomban olvashatsz róla. Idén nagyon sok van belőle. Az egyik legjobb helyben gyűjthető gomba. Nagy valószínűséggel pár napon belül magam is rávetődök.
A nyári fajok visszavonulóban vannak, de egy idős hölgy fiatal, tökéletes nyárfa-érdestinórukat Leccinum duriusculum hozott meghatározásra, amik a városban nőttek. Ideje ránéznem a nyárfás helyemre is. Pár napja még a déli tőkegombát Agrocybe cylindracea hozták azonosításra nagyobb mennyiségben a helyi amatőr gombászok. Azonban az őszi gombák ideje jött el, amit az óriás tölcsérgomba mellett a lilatönkű pereszke Lepista personata is jelez. Ez a faj a füves élőhelyeket kedveli és szintén nagy mennyiségben gyűjthető. A fiatal, még domború kalapú példányokat érdemes felszedni, az idősebb termőtestek nem annyira finomak. A majdnem télies fordulat be fogja indítani a késői laskagombát Pleurotus ostreatus. A hónap elején még a nyáriból P. pulmonarius szedtem Pósteleken, ami melegkedvelő, így visszavonul és átadja a helyét a hidegkedvelő rokonának.
Ezek a gombák Békéscsaba környékén vagy akár a megyeszékhelyen könnyedén fellelhetők jelen időszakban. Természetesen az amatőr gombászok minden szedett gombát vigyenek el szakellenőrhöz! A gomba nem játék, hanem értékes élelem vagy vétlen gyilkosunk, ha nem vagyunk elég óvatosak.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…