Helyzetjelentés

Délelőtt kipattantam az ágyból és elrohantam ügyeimet intézni. A kamerát nem raktam el, mert esős időben nincs értelme fotózni, csak a mobil volt nálam. Benéztem a piacra is, hogy vannak-e vadon termett gombák a piaci szakellenőr pultján. Voltak, de zömmel egyetlen faj termőtestei borították az asztalkát, az óriás tölcsérgombáé Infundibulicybe geotropa. A linkelt írásomban olvashatsz róla. Idén nagyon sok van belőle. Az egyik legjobb helyben gyűjthető gomba. Nagy valószínűséggel pár napon belül magam is rávetődök.
A nyári fajok visszavonulóban vannak, de egy idős hölgy fiatal, tökéletes nyárfa-érdestinórukat Leccinum duriusculum hozott meghatározásra, amik a városban nőttek. Ideje ránéznem a nyárfás helyemre is. Pár napja még a déli tőkegombát Agrocybe cylindracea hozták azonosításra nagyobb mennyiségben a helyi amatőr gombászok. Azonban az őszi gombák ideje jött el, amit az óriás tölcsérgomba mellett a lilatönkű pereszke Lepista personata is jelez. Ez a faj a füves élőhelyeket kedveli és szintén nagy mennyiségben gyűjthető. A fiatal, még domború kalapú példányokat érdemes felszedni, az idősebb termőtestek nem annyira finomak. A majdnem télies fordulat be fogja indítani a késői laskagombát Pleurotus ostreatus. A hónap elején még a nyáriból P. pulmonarius szedtem Pósteleken, ami melegkedvelő, így visszavonul és átadja a helyét a hidegkedvelő rokonának.
Ezek a gombák Békéscsaba környékén vagy akár a megyeszékhelyen könnyedén fellelhetők jelen időszakban. Természetesen az amatőr gombászok minden szedett gombát vigyenek el szakellenőrhöz! A gomba nem játék, hanem értékes élelem vagy vétlen gyilkosunk, ha nem vagyunk elég óvatosak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése