A hosszúnak tűnő kopár tél után, amikor csak a késői laskagomba, a téli fülőke és a júdásfülgomba képviseli az ehető gombákat a fás élőhelyeken, nagy öröm a kucsmagombák felbukkanása. Az igazi kucsmák a Morchella
nemzetségben vannak. Ezek nagy, látványos és tetszetős gombák.
Legtöbbjük ugyanolyan jó ennivaló mint a finomabb tinóruk. Hazánkban a Morchella nemzetségbe tartozó fajok: ízletes M. esculenta, nyúlánk M. elata, pusztai M.steppicola, sötét M. vulgaris, hegyes M.conica, feketelábú M. atrotomentosa. A kucsmagombafélék Morchellaceae családja népesebb, mert tagja még a cseh Verpa bohemica, a simasüvegű Verpa digitaliformis, és a fattyú kucsmagomba Mitrophora semilibera is.
A
kucsmagombák a "20 perces" gombák közé tartoznak, vagyis ennyi ideig
hőhatásnak kell kitenni a termőtesteiket. Nyersen nem fogyaszthatók.
Mérgező hasonmásaik a papsapkagombák.
Az összetévesztés esélyét lenullázhatod, ha a természetben gyűjtött
gombáidat bemutatod a piaci szakellenőrnek. Sose egyél meg olyan gombát,
ami nincs biztosan meghatározva!
Az
ízletes kucsmagombára gyengén meszes talajú élőhelyeken találhatsz rá.
Gyakran öreg gyümölcsösökben bukkan fel. Természetes erdőkben a kőris
fákkal teli rész lehet a nyerő lelőhelye. Időnként házi kertekben is
megjelenik. Valójában kiszámíthatatlan, hogy hol fogsz rálelni. Nincs
tuti tipp, csak egy ősi észrevétel: aki keres, az talál.
Megjegyzés:
A fotómon az ízletes kucsmagomba látható. Egy kertben fotóztam le. Ha
jól emlékszem, almafa alatt volt. Az amerikai gombászok szerint kedveli
az almafát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése